Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Philip Manshaus var lugn och sammanbiten när domen 21 års fängelse lästes upp. Foto: NRK Visa alla (2)
Visa alla (2)

Domen mot terroråtalade Philip Manshaus: 21 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

22-årige norrmannen Philip Manshaus stod åtalad för att ha mördat sin adopterade styvsyster i hemmet, och därefter åkt till al-Noor Islamic Centre i Bærum och avfyrat flera skott. Nu döms Philip Manshaus till ett historiskt strängt straff – 21 års fängelse och förvaring.
– Jag har beslutat att inte överklaga, säger Manshaus i rätten.

Lördagen den 10 augusti augusti gick Philip Manshaus till attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför Oslo.

Manshaus öppnade eld mot de få besökarna som befann sig i moskén men blev övermannad innan någon hann skadas.

Innan Manshaus begav sig till moskén mördade han även sin 17-åriga adoptivsyster i deras gemensamma hem.

Han döms nu till 21 års fängelse och förvaring för mord och terrorbrott i Asker og Bærum tingrett, rapporterar NRK.

”Erkänner inte min skuld”

Han ska även betala skadestånd till sin styvmor och de tre personerna som befann sig i al-Noor-moskén när han gick till attack.

Tidigast efter 14 år kan Manshaus släppas.

– Jag erkänner ju inte min skuld, så jag kan inte erkänna domen. Det skulle vara motsägelsefullt. Jag har beslutat att inte överklaga. Det skulle vara en bekräftelse av domstolarna, vilket jag anser vore en olycklig signal eftersom domstolarna inte erkänner européernas rättigheter, säger Manshaus enligt NRK.

Domaren uppmanade Manshaus att ta betänketid vilket han nu har gjort.

Betraktas som tillräknelig

”Förvaring” är en speciell påföljd i Norge som innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde anses farlig.

Efter att domen föll gick domaren Annika Lindström igenom den 40 sidor långa domen och drog slutsatsen att Manshausens skuld är bevisad bortom allt rimligt tvivel.

Lindström konstaterade också att Manshaus är att bedöma som straffrättsligt tillräknelig med hänvisning till sakkunnigas utlåtande.

Historiskt strängt straff

Enligt norska tidningen Dagbladet är straffet historiskt strängt. Utøya-terroristen Anders Behring Breivik dömdes till 21 års fängelse och förvaring med en minstatid på tio år.

Det stränga straffet möjliggjordes tack vare en lagändring som trädde i kraft 2015 och en ändring av terrorlagen efter domen mot Breivik föll, skriver Dagbladet.

Philip Manshaus har under rättsprocessen genomgående gett uttryck för högerextrema sympatier. I förhör har han sagt att ”målet var att döda så många som möjligt”, under häktningsförhandlingarna i november förra året gjorde han Hitlerhälsning och i rätten ”bad han om ursäkt till sina meningsfränder”:

– Jag vill be om ursäkt till alla mina meningsfränder för att jag inte gjorde mer skada. Jag skäms för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer