Polis på plats i Bærum, strax väster om den norska huvudstaden Oslo, där moskéattacken inträffade. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Detta har hänt: Moskéattacken i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En moskéattack har inträffat i norska Bärum. Strax efter attacken hittades en flicka död i en bostad och enligt polisen är dödsfallet kopplat till attacken. Polisen har gripit en ung man misstänkt för mordförsök och mord, och utreder moskéattacken som försök till terroristbrott.

10 augusti: Polisen får larm om skottlossning i moskén al-Noor Islamic Centre i Bärum, strax väster om Oslo. Larmet kommer efter klockan 16.30 på lördagen och när polisen är på plats har den misstänkte gärningsmannen redan övermannats.

• Polisen meddelar senare att de har gripit en ung norsk medborgare som bor i närområdet. Han är enligt uppgift känd av polisen sedan tidigare.

• Under kvällen larmas en insatsstyrka och en bombgrupp till en bostad i Bärum – där en flicka hittas död. Polisen kopplar samman dödsfallet med den tidigare moskéattacken, uppger insatsledaren Rune Hekkelstrand till nyhetsbyrån NTB. Enligt polisen var flickan 17 år gammal och styvsyster till den gripne mannen, och han misstänks för mord.

• Enligt en föreståndare för al-Noor Islamic Centre, som lokaltidningen Budstikka pratat med, skadades en av medlemmarna i moskéattacken. Polisen uppger på Twitter att en person har fått lindriga skador, men inget tyder på att fler gärningsmän varit inblandade i attacken. Flera vapen påträffades inne i moskén, säger polisen till norska NRK.

11 augusti: Polisen håller en presskonferens där de bekräftar att attacken mot moskén utreds som försök till terrorbrott. Det baseras på att vapen använts inne i moskén, samt att den gripne mannen har högerextrema åsikter, enligt en kartläggning av polisen.

Under söndagen förhörs även den gripne mannen, som inte vill säga något om brotten han är misstänkt för.

12 augusti: Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Norges motsvarighet till Säpo, berättar att man fick ett tips om 21-åringen redan för ett år sedan. Tipset var dock ”vagt” och ska inte ha tytt på ett förestående terrorattentat.

• Oslo tingsrätt beslutar att mannen ska häktas i fyra veckor, misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök. Han kommer att ha brev- och besöksförbud samt tillbringa de två första veckorna i full isolering.

16 augusti: I förhör erkänner 21-åringen mordet på sin styvsyster och dådet mot moskén. Han tar dock inte ställning till straffansvar, utan erkänner enbart själva händelseförloppet.

17 september: Enligt den slutliga obduktionsrapporten sköts styvsystern med fyra skott, samtliga dödliga och avfyrade med kort mellanrum. Motivet till mordet var att hon hade asiatiskt ursprung, uppger polisen. 21-åringen har i tidigare förhör erkänt mordet på sin 17-åriga styvsyster.

Under presskonferensen tackade personerna på plats i moskén som övermannade mannen som försökte gå till attack. Från vänster: polisinspektör Jan-Erik Thomassen, sektionschef Rune Skjold och polisadvokat Fredrik Hjort Kraby. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet