Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tech-analytiker Björn Jeffrey om Donald Trumps app Truth Social och dess mörka framtid. Foto: SVT/TT

Experten: Därför har Truth Social ingen framtid

Uppdaterad
Publicerad

Ett drygt år har gått för Donald Trumps Truth Social. Men när ex-presidenten i sommar förväntas bli aktiv på de ordinarie sociala medier-plattformarna igen, ser tech-analytiker Björn Jeffrey ingen framtid för Truth Social.

– Det kommer att bli en liten blipp i sociala medier-historien och kommer att kommas ihåg som en fullständig flopp, säger han.

Redan i november 2022 fick han tillbaka sitt konto på Twitter med 87 miljoner följare och han är även välkommen tillbaka på både Facebook och Youtube.

– Det enda som håller honom kvar på Truth Social är att han skrivit på ett avtal med dem. För även om det är så det paketeras, är det inte Trumps egen tjänst, det är inte han som äger plattformen. Han måste därför posta där fram tills juni i år. Sedan är det bara en tidsfråga innan han är tillbaka där han når flest människor, säger Björn Jeffrey, tech-analytiker hos Svenska Dagbladet.

”Fullständig flopp”

Truth Social lanserades den 21 november 2022 och detta med Trump som sitt ”affischnamn”. Men efter att appen tidigt hamnade på topplistan bland de mest nedladdade, stannade det av rätt snabbt och det första året har varit tungt.

– Den uppkom egentligen mest för att Trump hade blivit avstängd från de befintliga sociala nätverken. Då blev det mer av en ideologisk fråga kring yttrandefriheten, säger Jeffrey.

Björn Jeffrey har testat Truth Social. Hör vad han tycker om plattformen och varför han tror att den inte har någon framtid i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.