Dramatik kring schweizisk gripenomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Schweziska kristdemokraterna CVP anser att Sverige och Saab kan ha lagt sig i folkomröstningen för mycket. De vill inte leda ja-sidan längre.

På sin hemsida meddelar CVP att det ”finns oklarheter” beträffande Sveriges och tillverkaren, försvarskoncernen Saabs, engagemang i folkomröstningen. Det finns även frågetecken kring den schweiziska försvarsministerns strategi för ja-sidan samt kampanjens finansiering.

CVP skriver att folkomröstningskampanjen bör ”genomföras i Schweiz – med egna medel och argument”.

Partiet, som i senaste valet fick omkring 12 procent av rösterna, är dock fortfarande för ett köp av Gripenplanen. CVP:s ledamöter i ja-kampanjens ledning blir kvar, liksom representanterna i den tvärpolitiska kampanjkommittén.

Ekot i Sveriges Radio rapporterar att CVP:s beslut mest har ”formell karaktär”. Partiet har dock en tydlig maning till Sverige:

– Vi vill inte ha någon inblandning från ambassadören, från Sverige eller från Saab, säger CVP-politikern Urs Schwaller.

Oklart om någon övertar drivande roll

I Schweiz står ofta något av partierna som en sorts politisk garant för en folkomröstningskampanj. Om något annat parti nu övertar CVP:s roll är oklart.

Folkomröstningen om köpet av 22 Gripenplan hålls den 18 och är beslutande. Blir det nej faller affären, vid ja blir den av.

I Sverige gick nejsidan i taket när det framkom att det finns en hemlig plan för att vinna folkomröstningen om Gripen i Schweiz.

Gripenaffären i Schweiz

* Schweiz vill köpa 22 Gripen E, så kallade Super-Jas. Totalt kostar affären drygt 3,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande cirka 23 miljarder kronor. I detta pris ingår inte enbart flygplan, utan också samarbeten som pilotutbildningar och övningar. Dessutom utlovas motköpsaffärer för schweizisk industri.

 * Folkomröstningen den 18 maj är helt avgörande. Blir det nej faller affären, blir det ja blir den av.

 * Sverige ska köpa 60 Gripen E. Kostnaden, inklusive drift och underhåll, blir 90 miljarder kronor fram till 2042. Om inte Schweiz eller något annat land köper minst 20 plan senast i år, har riksdagen rätt att ompröva köpet.

 * Exempel på aktiviteter som svenska ambassaden i Bern planerat, förutom flyguppvisningar: ”Sverige-Party” på Zermatt Unplugged, med bland annat Anni-Frid Lyngstad från Abba, försvarsminister Ueli Maurer åker Vasaloppet, intervjuer med svenska ministrar i schweizisk media och journalistbesök i Sverige.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.