Krönika: ”Droger har blivit vardag runt om i landet – men få vill prata öppet”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

“Majoriteten av de i min ålder tar droger på helgerna”. Det berättar en kille i 20-årsåldern, som bor i en småstad i Mellansverige. Här, undrar jag förvånat, i den i alla fall på ytan lugna staden, där antalet barer inte ens går att räkna på en hand? Det är inte så lugnt som du tror, svarar han och berättar att unga beställer hem olika droger på helgerna från både langare och nätet och får det levererat direkt till dörren. Perfekt när det är hemmafest och i princip riskfritt, fortsätter han. Få av de han känner har dömts för något narkotikabrott.

Rebecca Randhawa

Reporter

Undersökningar visar på att narkotikaanvändningen varit mer omfattande under 2000-talet än tidigare, förutom bland de allra yngsta tonåringarna. Attityder till droger har blivit mer accepterande framför allt bland unga, samtidigt som tillgången på narkotika har ökat och är inte längre centrerat kring storstadsregionerna.

Till skillnad från 20 år sedan finns numera exempelvis kokain och marijuana att tillgå i de flesta svenska län. Jag ville skildra detta och började leta efter någon som kunde tänka sig att ställa upp på en tv-intervju om droger i sin vardag.

Få vill prata

Jag började i småstaden i Mellansverige, men fick tvärnej. Fick kontakt med personer i Stockholms innerstad som tar kokain på helgerna och tycker att “cannabis är ju nästan helt normaliserat i dag”, men inte heller de ville prata. Det är olagligt att använda droger i Sverige och de uttryckte en rädsla att förlora jobbet eller vårdnaden av barnen. Jag letade vidare.

Till slut, efter flera månaders letande, fick jag kontakt med de 25-åriga tvillingarna Chris och Janne i Ronneby, som kunde tänka sig att berätta om sitt droganvändande. De är DJ:s, ordnar ravefester på helger och umgås i miljöer där droger inte är tabu, och där de flesta vill se en legalisering av cannabis.

Narkotika i stället för alkohol

Vi fick följa med på en av deras fester, där människor mellan 18 och 30 år öppet tar droger. De vi träffar berättar hur synen på narkotika ändrats på bara några år i Blekinge. Att alkohol bytts ut mot narkotika. Men jag fick också höra baksidan, om vänner som fastnat i ett missbruk, förlorat jobb, bostad och till och med sina liv.

Jag ville genom reportaget från Ronneby visa hur de mer accepterande attityderna till narkotika kan ta sig uttryck och hur det finns både tillgång och efterfrågan på droger, även i mindre städer i landet. Denna gång genom en klubbkultur i Ronneby, men vi vet att drogerna finns och används över hela landet i dag.

Se hela reportaget i söndagens Agenda 21.15 i SVT2 och på SVT Play.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.