Foto: AP/TT

Drönar-piloter: USA:s krig gör civila till terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Fyra amerikanska före detta drönarpiloter skriver i ett öppet brev till president Obama att USA:s drönarkrig som dödat massor av civila ökar hatet mot väst och fungerar som ett slags rekryteringsprogram för terroristorganisationen IS.

De har alla fyra en lång erfarenhet med drönare. Nu skriver de i ett passionerat brev till barack Obama:

– Medan tiden har gått har vi blivit på det klara med att den omständigheten att vi dödar oskyldiga civila – vilket bara eldar på de hatkänslor som blir den drivande kraften terror och grupper som [terroristorganisationen] IS.

Drivfjäder för terrorism

De menar att militärfängelset Guantanamo på samma sätt verkar som ett rekryteringsverktyg för IS och andra terrorgrupper.

– Denna regering och dess föregångare har startat ett drönarprogrram, som fungerar som en av de mest förödande drivfjädrar i världen för terrorism och destabilisering, skriver de fyra drönarpiloterna Brandy Bryant, Cian Westmoreland, Stephen Lewis och Michael Haas.

De fortsätter med att säga att de inte kan tiga efter attentaten i Paris, när de känner till de förintande följder som drönarprogrammet har. De uppmanar presidenten att tänka om.

Stod inte ut

Brevet är också ställt till USA:s försvarsminister Ashton B. Carter och CIA-chefen John O. Brennan. Det har bland annat publicerats av den brittiska tidningen The Guardian och av tyska Die Zeit.

Brandon Bryant, 30, fjärrstyrde drönare i fem år och stod sedan inte ut längre. Han har talat öppet om detaljer om sitt arbete. Sedan dess lever han i flykt, jagad som visselblåsare. Uppgifter gör gällande att han tänker söka asyl i Tyskland.

Bryant beskriver hur han granskade sitt rapportkort och fann att han dödat 1.626 människor – utan att veta hur många av dem som var civila.

De beskriver också hur de har utvecklat posttraumatisk problem när de konfronterats med att de dödat oskyldiga.

Hemlösa

– Regeringen släppte ut oss i en värld utan lämplig medicinsk vård.

– Några av oss är i dag hemlösa, andrar klarar sig precis. Vi har upplevt maktmissbruk och hur vårt lands ledare offentligen har ljugit om drönarprogrammets effektivitet.

Det är första gången så många har uttalat sig mot drönarprogrammet – och de är medvetna om att de kan drabbas av förföljelse för detta.

Självförstörande

Brevet kommer i ett läge då Obama vill öka attackerna mot IS i Syrien. Och eftersom han inte vill landsätta marktrupper räknar bedömare med att obemannade beväpnade drönare kommer att sättas in i högre grad.

Cian Westmoreland, en av undertecknarna, säger att drönarstrategin i Afghanistan, Pakistan och andra krishärdar är självförstörande. Han säger även att de höga antalet dödade civila bara sprider USA-hat och att drönare är det enda en rad människor (i dessa områden) vet om USA och Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obamas drönarkrig

Mer i ämnet