Ebba Åkerlunds pappa vittnade i en av terrorrättegångens sista dagar om sorgen efter dottern. Foto: SVT/Anders Molin

Ebbas pappa: Hon var det enda jag brydde mig om i livet

Uppdaterad
Publicerad

Värre än ett helvete. Så beskriver Stefan, pappa till 11-åriga Ebba Åkerlund som dödades i terrordådet på Drottninggatan hur det senaste året har varit för honom.

Ebba Åkerlund var Stefans enda dotter som bodde hos honom halva tiden. I dag vittnade han i en av terrorrättegångens sista dagar om sorgen efter Ebba.

– Ebba var en helt fantastisk dotter. Hon var positiv och alltid glad och hade toppresultat i alla ämnen i skolan. Jag har svårt att se en ljusare framtid än den hon hade framför sig, säger pappan i rätten.

Kritisk mot svenska staten

För SVT Nyheter berättar han om tiden direkt efter terrordådet då han inte fick tag på sin dotter och om året som sedan gått.

– Det första dygnet låg jag bara i fosterställning och skrek, fram tills polisen kom och berättade att hon var död. Det senaste året har varit ett rent trauma.

Liksom brittiska Chris Bevingtons anhöriga som vittnade i förra veckan är Stefan kritisk mot att svenska staten inte erbjudit mer stöd till terroroffrens anhöriga. Han menar också att Stockholm stad bör göra mer för att förbättra säkerheten i staden för att kunna förhindra fler terrordåd.

– Jag har fått noll stöd från staten. Det är en stor skillnad på hur offrens anhöriga i Paris blivit behandlade jämfört med oss. De får träffa presidenten 3-4 gånger och får ekonomiskt stöd. Det enda jag har fått är ett maskinskrivet brev från Stefan Löfven.

”Kan inte se ett liv utan barn”

På frågan om rättegången innebär ett avslut, säger Stefan nej. Han menar att det är nu det börjar, när han via sin advokat eventuellt ska gå vidare med att ställa staten till svars rent juridiskt. Han har också svårt att se hur han ska gå vidare.

– Jag kan inte se ett liv utan barn. Ebba var det enda jag brydde mig om i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet