Mike Catchpole, chefsforskare på ECDC, menar att ansiktsmaskerna kan ha en roll i att minska smittorisken. Foto: Charlie Riedel/TT

ECDC-forskare: Allt mer belägg för munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen avfärdat användningen av munskydd på grund av brist på stöd i forskningen. Men stödet för att skydden kan vara en viktig del i att bekämpa pandemin bli bara fler, hävdar Mike Catchpole, chefsforskare vid EU-myndigheten ECDC.

Frågan om munskydd som ett verktyg i kampen mot covid-19 år både politiserad och omtvistad. Flera länder i Europa har i olika utsträckning valt att införa krav eller rekommendationer att bära dem, oftast på offentliga platser som butiker eller i kollektivtrafiken.

I Norden lyser skydden däremot med sin frånvaro. Bland annat norska och svenska myndigheter anser att mer forskning behövs.

Coronapandemin

”Positiva till munskydd”

Mike Catchpole vid EU-myndigheten ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) håller med om att stödet för att munskydd faktiskt kan begränsa smittspridningen har varit svagt, åtminstone innan pandemin. Men i dag ser kunskapsläget annorlunda ut.

– Med tiden har beläggen blivit fler och vi är nu mycket mer positiva till att använda munskydd för att begränsa den här pandemin, säger han till SVT Nyheter.

Han ser användningen av munskydd som en del av ett batteri av åtgärder, där uppmaningar att hålla avstånd alltjämt är den allra viktigaste.

– Men där det inte är möjligt, som exempelvis i trafiken, inom sjukvården eller äldrevården, där det inte går att upprätthålla ett avstånd på en eller två meter, där är munskydd en viktig åtgärd, enligt Catchpole.

Tegnell: Vill ha praktiska erfarenheter

Utan att veta exakt vad ECDC-forskaren bygger sitt uttalande på anser statsepidemiolog Anders Tegnell att stödet för munskydd fortfarande inte är tillräckligt.

– Nu finns det inget stöd alls, som jag ser det. Vad man vill ha är ju praktiska erfarenheter från länder som har använt munskydd. Det finns väldigt många komplikationer och man vill veta om de (munskydden, reds. anm.) trots det kan ha en effekt, säger han.

Utesluter inte rekommendation

Om alltmer skulle peka på att smittspridningen sker på offentliga platser snarare än i hemmet kommer myndigheten givetvis att överväga en munskyddsrekommendation, säger Tegnell.

– Men i det läge vi befinner oss i nu, med en positiv utveckling, blir det konstigt att lägga till fler åtgärder. De vill man ha kvar och kunna använda om det vänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet