Foto: TT

Efter dödsolyckorna – Trafikverket medger säkerhetsbrister

Publicerad

Under 2014 dog tre personer i elolyckor vid järnvägen. Trafikverket satsar nu 200 miljoner kronor på att bygga el-säkrare järnvägar och bangårdar. Myndigheten medger att man brustit i säkerhetsarbetet.

– Vi ska vara självkritiska och säga att tidigare har vi inte jobbat med det här på ett systematiskt sätt alls. Det började vi först med förra året. Då började de här åtgärderna plockas fram och de här pengarna för att lösa problemen. Så vi har mycket historisk skuld vi ska ta tillbaka här nu, säger Tommy Jonsson, biträdande planeringsdirektör på Trafikverket.

”Borde varit skyltat”

Elsäkerhetsverket samarbetar med Trafikverket när det gäller just elsäkerheten vid järnvägen. I Elsäkerhetverkets rapport över olyckor 2014 ägnas ett särskilt avsnitt om just olyckorna vid järnvägen. Myndigheten ser allvarligt på säkerhetsbristerna, som i fallet med järnvägsbron där Tanja Ingebretsen skadades i Vänersborg.

– Det fanns inget tillträdesskydd upp på bron, utan det gick att klättra upp där helt enkelt. Det borde varit skyltat och ett staket eller en dörr som hindrar att man går upp på bron, säger Lars Jansson, el-inspektör på Elsäkerhetsverket.

Tror du att det finns fler livsfarliga platser vid järnvägen i Sverige?

– Det kan det ju finnas naturligtvis, men Trafikverket håller ju på att se över det här nu och storsatsar, säger Lars Jansson.

Nu kommer Trafikverket bygga fler fysiska hinder för att förhindra att obehöriga tar sig in på järnvägen och bangårdar. Elolyckor är särskilt otäcka för man behöver inte röra en högspänningsledning för att få en kraftig stöt på 16.000 volt. Det kan räcka att man kommer nära.

”Har lärt oss väldigt mycket”

– Förra året satsade vi så att vi byggde ut fyra mil fysiska hinder längs järnvägen, och i år kommer vi att bygga ut 18 mil, säger Tommy Jonsson på Trafikverket.

Kan man säga att säkerheten har varit för dålig när det gäller el runt järnvägen?

– Ja, vi kan säga det. Vi har lärt oss väldigt mycket nu kring hur man jobbar med säkerhet på vägsidan inom Trafikverket. Och nu börjar vi tillämpa samma metoder här i järnvägsområdet då. Att faktiskt se vad man ska göra för att hindra människor från att komma in i så farliga miljöer, säger Tommy Jonsson på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.