Under onsdagen föll Swedbanks aktie ytterligare på Stockholmsbörsen. Foto: Ints Kalnins / Reuters / TT

Efter nya avslöjandet – så går det för Swedbank på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens polisrazzia mot Swedbank efter avslöjandet från Uppdrag granskning, att Swedbanks ledning hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare, fick bankens aktie att rasa på Stockholmbörsen.

När handeln öppnade klockan 9 föll kursen direkt. Vid elvatiden, när uppgiften om Ekobrottsmyndighetens razzia mot banken kom, tilltog raset. Vid stängning hade aktien rasat i värde med nästan tolv procent.

Den handlades då på nivån 158 kronor, och värderas därmed ännu lägre än den gjorde efter Uppdrag gransknings första avslöjande om misstänkt penningtvätt i mitten av februari.

Swedbank och penningtvätten

Sedan misstankarna blev kända har Swedbank tappat närmare en fjärdedel av sitt börsvärde.

”Swedbanks ledning är utom kontroll”, skriver Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt, i en kommentar till TT om uppgifterna att banken kan ha vilselett myndigheter i USA.

”Att man ignorerar lagstiftning och översynsmyndigheter i Sverige och Baltikum är en sak, och knappast förvånande i ljuset av alla avslöjanden de senaste åren. Har Swedbank dessutom medvetet försökt vilseleda amerikanska myndigheter och också kringgått amerikansk sanktionslagstiftning är man på riktigt djupt vatten”, fortsätter han.

Vd: ”låter otroligt märkligt”

Enligt det senaste avslöjandet från Uppdrag granskning har Swedbank haft ett antal kunder i Baltikum med koppling till juristbyrån Mossack Fonseca i Panama, ökänd för sina avancerade skatteupplägg. Bankens högsta ledning ska ha varit inblandad i att undanhålla information om dessa kunder från amerikanska utredare.

– Det låter otroligt märkligt att vi på något sätt har någon intention att mörka. Det är inte alls i linje med sättet vi arbetar på, hur vi vanligtvis har jobbat under alla år, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet