Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander tycker par bör testa att ”provskilja” sig. Foto: TT

Advokaten: Frågorna du måste ställa innan du gifter dig

Publicerad

Det kan vara jobbigt att prata om pengar. Speciellt med sin blivande livskamrat. Men samtalet kan bli avgörande om äktenskapet spricker.

– Vet du inte vad din partner har på banken sitter du i ett stort underläge, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

De kommande månaderna kommer tiotusentals par att gifta sig i Sverige. Gästlistor och menyer ska spikas – festlokal och vigselplats bokas. Att i det läget börja prata om hur den gemensamma ekonomin ska se ut som gifta kan kännas klurigt – men det är samtidigt mycket viktigt, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Provskilja sig

De som ingår ett äktenskap blir nämligen skyldiga att hjälpa varandra ekonomiskt och om relationen spricker ska det delas på allt. Mia Edwall Insulander tycker att par bör testa att “provskilja” sig.

Ekonomibyrån

– Är det rimligt att vi delar allt på hälften? Det kan exempelvis handla om att man har en stuga som har funnits i släkten hela tiden och den kanske det inte känns rimligt att dela på, säger hon.

För att lösa en sådan situation krävs det ett äktenskapsförord, som kan reglera hur exempelvis ett hus ska delas upp vid skilsmässa.

Mia Edwall Insulander säger också att det är viktigt att ha koll på både sina egna och sin partners inkomster, investeringar och skulder.

”Ont i magen”

Ekonomijournalisten Pia Sehm hade varit tillsammans med sin man i 19 år när de separerade. Då upptäckte hon att hennes ekonomi var betydligt mycket sämre än hon trott.

– För mig var det en chock att se hur min egen ekonomi skulle bli när vi separerade, säger Pia Sehm som också skrivit en handbok om hur man skiljer sig ordentligt.

Hennes tips är att fundera över hur den egna ekonomin skulle se ut om relationen tar slut.

– Vad händer med min ekonomi om jag blir själv? Vad har jag råd med utan min partners lön? Om man får lite ont i magen av de frågorna tycker jag att man behöver sätta sig ned och prata med sin partner, säger hon.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Skilj dig rikt” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet