Åklagarnas tips: Så undviker du att bli lurad på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för aktiehandel har ökat kraftigt de senaste åren, något som inte minst märks i sociala medier. Grupper med fokus på börstips samlar allt fler medlemmar, men de är inte utan sina risker. Ekobrottsmyndigheten varnar för att sociala medier allt oftare används för aktiefusk.

Det ökade intresset för aktier i sociala medier är i grund och botten bra, menar Jonas Myrdal, som är kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Problemet är dock att kunskapsutbyte och diskussioner ofta varvas med olagliga aktiviteter, som att manipulera aktiekurser.

Tillsammans med åklagarkollegan Jan Leopoldsson har han skrivit boken ”Aktiefusk – var går gränsen?”, i syfte att ge vägledning till småsparare.

– Det är väldigt många som undrar vad som är tillåtet och inte tillåtet på aktiemarknaden, men det finns ingen närmare och konkret vägledning. Vi vill bidra till att höja kunskapen, säger Jonas Myrdal.

Så hur ska man då tänka för att undvika att bli lurad? Hör åklagarnas tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.