Foto: SVT

Aktiespararna tror inte på skadeståndstalan mot Swedbanktoppar

Uppdaterad
Publicerad

Aktiespararna tror inte på en skadeståndsprocess mot Swedbanks förre styrelseordförande Anders Sundström. Men intresseorganisationen anser att nekandet av ansvarsfrihet är en viktig markering. ”Man tolererar inte vilket beteende som helst”, säger marknadsövervakningschef Albin Rännar.

Bolagsstämman röstade på tisdagen nej till att bevilja förre vd:n Michael Wolf och den nu petade styrelseordföranden Anders Sundström ansvarsfrihet efter höstens avslöjanden om privata fastighetsaffärer.

Föreningen Aktiespararna var med och fällde de båda Swedbanktopparna i omröstningen på stämman.

Swedbank sparkar sin vd

– Vi tyckte att hela styrelsen inte borde få ansvarsfrihet. Nu blev det ju bara Wolf och Sundström. Det är ett väldigt olämpligt agerande som båda de har stått för senaste tiden, under 2015 som frågan gällde, sade Albin Rännar som är marknadsöverföringschef på Aktiespararna i en debatt i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Han anger fuskfonder som den största anledningen.

– Enligt vår åsikt har de lurat en miljon sparare på 7 miljarder kronor de senaste tio åren. Anders Sundström har själv sagt att han är beredd att stämma kunder som klagar på överdebitering. Det visar att det är en olämplig person att leda banken.

Försvarar Sundström

Men Anders Sundström får stöd av sin förre kollega, industrimannen Carl Bennet som även är aktieägare i Swedbank. Han menar att allt har förstorats upp. Att Sundström och Wolf nekades ansvarsfrihet beror enligt honom på att de amerikanska aktieägarna är okunniga om hur saker och ting fungerar i Sverige.

– De fick inte ansvarsfrihet från de amerikanska aktieägarna, men från de svenska. Det var under 1 procent av de svenska ägarna som röstade emot ansvarsfrihet och när det gäller de amerikanska aktieägarna röstade de emot ansvarsfrihet, men för omval. Då förstår man att de inte har satt sig in i hur det funkar i Sverige.

Inte sannolikt

Frågan är nu om Sundström och Wolf kan vänta sig en skadeståndsprocess.

Albin Rännar tror inte att det är sannolikt, eftersom Lars Idermark har tagit över som ny ordförande i Swedbank och är den som i så fall ska driva processen.

– Nu är det väl ganska otroligt, för nu är det Lars Idermark som också är gammal kollega till Sundström, som i så fall borde väcka talan mot Sundström och Wolf. Men det är icke desto mindre en viktig markering att man inte tolererar vilket beteende som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet