Torsdagen den 28 mars hölls Swedbanks bolagsstämma. Tidpunkten för den extra stämman är oklar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Storägarna i Swedbank om ordförande Idermarks avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Alecta, en av Swedbanks storägare, tycker det är viktigt att valberedningen fortsätter arbetet med att få till en ny styrelse.

– Det behöver både ske på ett ordentligt och noggrant sätt, men inte för långsamt, säger Jacob Lapidus, chef för externkommunikation och press på Alecta, till SVT Nyheter.

Det var under fredagsmorgonen som Swedbank meddelade att ordförande Lars Idermark väljer att lämna sin post med omedelbar verkan. Storägarna är sparsamma med sina kommentarer kring avhoppet.

Alectas chef för extern kommunikation och press, Jacob Lapidus, säger att de inte kommenterar mer än vad de sa efter bolagsstämman förra veckan.

Swedbank och penningtvätten

– Det är viktigt att valberedningen fortsätter med arbetet av förstärkningen av styrelsen. Det behöver både ske på ett ordentligt och noggrant sätt, men inte för långsamt, säger Lapidus.

Folksam vill inte heller kommentera avhoppet.

– Vi hänvisar till valberedningens uttalande så länge, skriver presschef Kajsa Moström till SVT Nyheter.

Tidpunkt oklar för ny stämma

Valberedningens ordförande och Sparbanksgruppens ordförande Lennart Haglund säger till TT att en professionell rekryteringsfirma har anlitats. Sedan bolagsstämman förra veckan har två möten hållits med valberedningen.

Hela styrelsen kommer att ses över, inte bara ordförandeposten. När det finns ett förslag på en ny styrelse kommer Haglund kalla till en extra bolagsstämma.

Kommer det att hinnas med före sommaren?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Haglund till TT.

SVT Nyheter har sökt Sparkbanksgruppen.

Swedbanks 10 största ägare

1) Sparbanksgruppen 10,7

2) Folksam 7,0

3) Alecta 4,8

4) Swedbank Robur 4,7

5) AMF 4,4

6) Sparbanksstiftelser 3,4

7) Blackrock 2,6

8) Vanguard 2,6

9) Norges bank 2,2

10) Fidelity 1,8

Källa: Swedbank/Modular Finance

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet