Foto: TT

UG-reportern om Idermarks avgång

Uppdaterad
Publicerad
Att ordföranden för Swedbanks styrelse avgår är inte förvånande och att vice ordförande nu tar över är inte en lösning. Det säger Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark, som tror att fler personer kan få lämna.

Under fredagsmorgonen kom beskedet att ordföranden för Swedbanks styrelse, Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan.

– Det var ju inte jätteförvånande. Den här affären har ju fortsatt att hänga i Swedbank eftersom det finns en rad frågor som är olösta och jag tror att det är själva krishanteringen som har gjort att ordföranden går. Det faktum att man inte har tillsatt en extern utredning för att gå till botten med problemet tror jag har varit en bidragande faktor, säger Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark.

Inte säkert att städningen är avslutad

Dyfvermark tror att banken resonerade att sparkandet av vd:n Birgitte Bonnesen skulle vara slutet för krisen, men när så inte blev fallet behövde man agera igen.

– Det låga förtroendet och det faktum att aktien inte har stigit i någon större utsträckning, det gjorde nog att ägarna tvungna att fortsätta städa och jag är nog ganska säker på att städningen inte är avslutad.

Vad säger du om lösningen de presenterat nu?

– Jag tror inte att det är en lösning att en vice ordförande, som varit med väldigt länge, ska ersätta den tidigare utan ska man återfå förtroendet för banken så tror jag nya tag, säger han.

Betyder det att fler kan få gå?

– Jag tänker att alla de som varit inblandade i dels mörkläggningen av problemen i Baltikum, dels de som varit inblandade i krishanteringen nog sitter löst om den här krisen ska lösas för banken, tror Joachim Dyfvermark.

Att hitta en ny ordförande kommer ta tid

Att Lars Idermark avgår innebär att arbetet med att hitta en ny styrelseordförande inleds.

– Det är en process som tar tid för ett så stort bolag. Ägarna försöker få styr på den här krisen och jag tror att så länge en extern utredning inte är påbörjad kommer den här affären inte vara avslutad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet