Foto: TT

Förvänta dig ingen bankrevolution

Publicerad
ANALYS ·

Bonnesen som ny Swedbank-vd är ett riskfritt val. Och är det något Swedbank inte behöver mer av just nu så är det risk. Däremot kan man knappast förvänta sig någon kulturrevolution för kunderna. Men till skillnad mot föregångaren pysslar hon inte med aktieaffärer vid sidan av.

Knut Kainz Rognerud

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Det senaste året verkar Swedbanks ledning mest varit intresserade av sina privata fastighets- och aktieaffärer. Men så länge banken tjänade pengar och aktiekursen gick bra verkade inte styrelseordförande Anders Sundström haft några invändningar. Sen gick aktiekursen ned och nu har de alla fått sparken. Och huvudägarna, de lokala sparbankerna och försäkringsbolaget Folksam, har via styrelsen bestämt sig för en internrekrytering.

Populär och sympatisk

Birgitte Bonnesen är ett populärt val. Hon ger ett sympatiskt och ödmjukt intryck vid intervjuer, hon har jobbat på banken i 30 år, var ansvarig för att röja upp efter cirkusen i Baltikum för tio år sedan där den hejdlösa utlåningen höll på att sätta banken i konkurs, hon har varit chef för internrevisionen och hon är mycket uppskattat bland medarbetarna. Och en ny kompetent kvinnlig vd i en extremt mansdominerad bransch är inte fel.

Hon kommer troligen införa en sundare chefskultur. Men den som är Swedbankkund kommer kan inte förvänta sig någon stor förändring. På fredagens presskonferens nämnde Bonnesen bara två saker för att förbättra kundnöjdheten. Internetbanken ska bli enklare och kundtjänsten ska ha öppet 24 timmar. Det behövs nog mer för att göra kunderna glada igen. Varför inte sänka avgifterna och höja inlåningsräntan?

Vinstmålen ligger kvar

Mer anmärkningsvärt är att styrelseordförande sa att det höga avkastningsmålet på 15 procent på eget kapital ligger kvar. En avkastning som ska gå till aktieägarna. Gissa vem som får betala för den?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet