Foto: SVT

Aktien i Facebook föll på Nasdaq

Uppdaterad
Publicerad

Facebook-aktien föll kraftigt i torsdagens handel på Wall Street.

Drygt två timmar före börsdagens slut hade kursen gått ned 5,2 procent till 20:10 dollar.

Nedgången var en reaktion på att ett handelsstopp för storägare i aktien slopats. Ägare av drygt 270 miljoner Facebook-aktier fick börja handla aktien, det utgör mer än hälften av de aktier som såldes i börsintroduktionen i maj.

Facebooks börsintroduktion

När New York-börsen stängde i onsdags kostade Facebook-aktien 21:20 dollar. Den hade då rasat med 44 procent sedan introduktionspriset på 38 dollar i maj.

Bland bedömare frågade man sig hur storägarna skulle resonera när handelsstoppet släpptes. De flesta tycktes emellertid ha valt att sitta still i båten och inte sälja nu när kursen i stort sett halverats.

-Den största frågan är inte det här säljstoppet, det är det som hävs i november. Om inte Facebook visar upp ett bättre rörelseresultat till dess är företaget riktigt illa ute, sade Brian Wieser, analytiker vid Pivotal Research Group, till Reuters.

Handelsstopp för ytterligare 243 miljoner Facebook-aktier kommer successivt att hävas i oktober och november. Från och med den 14 november kommer enligt planen 1,2 miljarder Facebook-aktier att finnas tillgängliga för handel, inklusive grundaren och vd:n Mark Zuckerbergs aktier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet