”Om de rör räntan lovar jag att begår offentlig harakiri utanför riksbanken” Foto: Morgonstudion/SVT

Amerikanska centralbanken väntas skjuta upp räntehöjning

Publicerad

De senaste tre åren har den amerikanska centralbanken höjt räntan nio gånger. Men dagens besked från Centralbankschefen Jerome Powell väntas bli att höjningen uteblir.
– Allt annat vore en enorm överraskning, säger Klas Eklund, ekonom på Mannheimer Swartling i SVT:s Morgonstudion. 

USA har haft en lång period av konjunkturuppgångar med en överhettad arbetsmarknad som följd. Men nu har konjunkturen toppat och är gradvis på väg ner, säger Klas Eklund. 

– Då är det fel att höja räntan. Om de rör räntan lovar jag att begå offentlig harakiri utanför Riksbanken på Brunkebergstorg.

Den europeiska centralbanken ECB befinner sig i samma situation och skjuter upp tidigare avviserade räntehöjningar på grund av vikande konjunktur i Europa.  

Vad finns det för orosmoln på världsekonomin? 

– Just nu håller Kina på att bromsa. USA håller på att bromsa och Europa bromsar in skarpast. Det ser inte ut att vara någonting riktigt farligt på gång, att vi är på väg att störta utför ett stup. Men det jag är orolig för är att när alla tre stora regioner backar samtidigt så kan konjunkturnedgångarna haka i varandra som ett kugghjul och förstärka nedgången. Där är vi inte i dag men det finns orosmoln som handelskrig som skulle kunna få det att hända, säger Klas Eklund.   

Sverige påverkas i ganska liten utsträckning av den amerikanska räntepolitiken, men Riksbanken och ECB har historiskt sett legat nära varandra. Senaste beskedet från Riksbanken är en räntehöjning till hösten.  

– Men allt fler börjar tvivla. Även de svenska ekonomin mattas av. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer