Amorteringskrav kan pressa räntan

Uppdaterad
Publicerad

Snåla politiker och väntade amorteringskrav kan tvinga Riksbanken att sänka reporäntan mot noll senare i år. Men på torsdagens räntemöte väntas inga ränteförändringar.

Av 13 tillfrågade ekonomer räknar alla med att Riksbanken på torsdag lämnar reporäntan oförändrad på rekordlåga 0,25 procent, visar en Reuters-enkät. Detta trots lågkonjunktur i Europa, dåligt svenskt resursutnyttjande och hotet om deflation, det vill säga fallande priser, i Sverige.

Stram finanspolitik

Storbanken SEB:s ekonomer tillhör de som räknar med att Riksbanken sänker reporäntan. Fast de tror det blir först i oktober, till 0,15 procent.

Den svenska lånefesten

Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, tror också på en räntesänkning i år. Man han tror att den dröjer till december.

Han ser samtidigt ett ökat behov av andra stimulanser, med den återhållsamma finanspolitiken som väntas efter valet och de nya amorteringskrav på bolån som det flaggas för.

– Båda blocken har ju mer eller mindre gått till val på att de inte ska vare sig sänka utgifter eller öka skatter. Så finanspolitiken kommer vara rätt stram, faktiskt. Därifrån får ekonomin ingen hjälp, säger Magnusson.

Han ser tre vägar att gå. Huvudscenariot är att Riksbanken försöker trycka ned ränteläget i ekonomin, och därmed få fart på krediter och tillväxt, med hjälp av billiga och långa riksbankslån till banker. Dessa skulle kunna vara villkorade av köp av bostadsobligationer, på samma sätt som under finanskrisen.

Tak för kronan

Alternativt kan Riksbanken börja stödköpa av obligationer på andrahandsmarknaden eller gå i Schweiz och Tjeckiens fotspår och införa ett tak för kronans värde.

På torsdagen väntas även räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB) och Bank of England.

ECB antas slå till med nya stimulansåtgärder, även om få ser utrymme för ytterligare räntesänkningar från styrräntan på 0,15 procent. Från London väntas samtidigt lite mjukare ton, trots stabil brittisk tillväxt. Ökad osäkerhet kring den skotska folkomröstningen om självständighet och oväntat svag brittisk industristatistik spökar.

Fakta: Oväntat stor sänkning i juli

  • En oenig direktion i Riksbankens beslöt i juli att sänka reporäntan oväntat mycket, med 0,50 procentenheter till 0,25 procent. Enligt räntebanan som angavs då kommer reporäntan ligga kvar på denna nivå till slutet av nästa år.
  • Riksbanken kan utöver justeringar i räntebanan även sänka sin tillväxtprognos för Sverige 2014-2015 något, enligt vissa bedömare. På julimötet angavs en tillväxtprognos för 2014 på 2,0 procent, medan prognosen för 2015 låg på 2,6 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet