Foto: Janerik Henriksson, TT

Analys: ”Obegriplig höjning i det här läget”

Publicerad
Analys ·

Efter tidernas högkonjunktur höjer nu Riksbanken räntan när konjunkturen mattas av. Prognoser om ökad arbetslöshet och lägre inflation biter inte. Minusräntan ska bort till varje pris.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det blev en symbolisk höjning för att riksbankens reporänta ska släpa sig över minusgränsen till noll. Viktig symbolpolitik menar en del. Konstig timing menar andra. Eller lite både och. För räntan ska ju sänkas i dåliga tider och höjas i bra tider med ambitionen att inflationen, prisökningstakten, ska ligga kring goda 2 procent.

Trots fem år av tidernas högkonjunktur med minusränta utan att uppnå inflationsmålet avslutas nu minusränteexperimentet, i alla fall tills vidare. Det ska sägas; 0 procent är ingen hög ränta. En minusränta har gynnat de som haft höga lån och höga inkomster. Riksbanken själv medger att det ökat skulderna bland svenskarna. Och att bolånemarknaden är ur led.

Lite obegripligt

En höjning med 0,25 procent stjälper ingen konjunktursvacka ner till lågkonjunktur – men blir märklig och lite obegripligt i det här läget.

Klart är att en del saker gått Riksbankens väg för en räntehöjning sedan förra gången de gav ett besked i oktober. Den omedelbara osäkerheten kring Brexit har blåst över – i alla fall närmaste månaden – och framförallt USA och Kina har tagit myrsteg mot ett handelsavtal.

I Riksbankens egna intervjuer med storföretagen i november spås sämre tider. Konjunkturinstitutet spår lägre inflation och högre arbetslöshet framöver och råder emot en höjning. Men det biter inte.

Det är en symbolisk höjning och bankerna behöver inte ta ut räntehöjningen till sina privatlånekunder  – men gör det med största sannolikhet. Chansen att inlåningsräntan, räntan som du har på ditt sparkonto, tickar uppåt i samma takt är mellan tummen och pekfingret 0,001 procent.

Låg ränta under flera år

Som bankkund är det viktigaste Riksbanken säger om framtiden, den så kallade räntebanan och där är budskapet att det blir låg ränta under flera år framöver. Beskedet är tydligt. Det kommer inte några högräntechocker framöver.

För stora företag och institutioner borde en nollränta för bankerna vid upplån hos Riksbanken betyda att de inte längre behöver betala för att ha pengar på banken.

Dags att korka upp lånechampagnen tycker kanske någon och framförallt sluta räkna på hög ränta vid bolånekalkyler. Som en Tove Janssons Mårran som kommer med is och kyla kan det vara viktigt att påpeka att i ett läge där inflationen är låg, räntan på noll och ränteavdraget fortfarande är stort är dyra lån inte ett problem i det här läget. Det är höga priser. Att kunna låna ännu större belopp är inte lösningen för de som inte kommer in på bostadsmarknaden eller för högt belånade barnfamiljer.

Ovanligt är bara förnamnet

I brist på politiska lösningar för bostadsbristen och att lösa det faktum att svenskarna är överskuldsatta, bopriserna rusat och många använt bostäder som bankomat till resor och renoveringar kan bara myndigheter varna gång på annan över skuldsättningen och riskerna på bostadsmarknaden.

Oron gäller inte att svenskar ska gå från hus och hem utan att man slutar spendera pengar och att det på så vis krymper ekonomin. Nu lättar Riksbanken på gasen i ekonomin när Sverige går in i en avmattning. Kanske kan det även ge en dämpning av bostadsmarknaden. Men ovanligt är bara förnamnet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.