Flora Wiström, författare och influencer, sitter i en intervju i sitt kontor. Hon ser glad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flora Wiström är influencer och författare. Hon har i tio års tid hjälpt sina följare hitta nya vänner. Hon har också träffat sin närmsta vän genom sociala medier. Foto: Johanna Berglund

Influencern Flora Wiström träffade sin bästa vän online

Publicerad

Kompisdejting online har blivit ett vanligare sätt att bota ensamhet. De senaste åren har en mängd appar för att träffa nya vänner tillkommit, vilket forskaren Lina Lundström tror kan bidra till att lindra skammen kring ofrivillig ensamhet.

– Skammen är ett hinder för att vi ska söka nya vänskaper. Därför kan nätet vara en plats där man slipper det, säger Lundström.

Regeringen har beskrivit ofrivillig ensamhet som ett av vår tids stora samhällsproblem och presenterade tidigare i vår, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, en nationell strategi mot ensamhet.

Bara äldres ensamhet beräknas kosta samhället upp emot 13 miljarder per år, bland annat för ökade vårdkostnader. Det hämmar samtidigt den samhällsekonomiska utveckling och märks av i allt fler åldersgrupper, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i veckans avsnitt av SVT Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

Folkhälsomyndigheten klassar ensamheten som ett folkhälsoproblem, och den utbredda ensamheten har ökat efterfrågan på nya möjligheter att hitta vänner. Ett exempel är de appar som dykt upp för ändamålet. En av de största har sedan starten 2017 vuxit till att ha över 250 000 användare.

Dämpar skammen

Digitaliseringen har gjort det mer naturligt att söka efter vänner online, menar Lina Lundström, som forskar om vänskap vid Stockholms universitet. Hon tror även att den digitala miljön kan göra det mindre skamfyllt att vara utan vänner.

– Då kanske den försvinner på ett sätt, när man är i det fysiska rummet så kan skammen bli mer påtaglig, säger hon.

Författaren och influencern Flora Wiström är en av dem som genom sociala medier träffade sin bästa vän. Hör henne berätta om deras första träff i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet