Analys: Därför ska du akta dig för skulder och knark

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fler och fler blir rädda för börsen. Men inte för att den ska rasa, utan för att missa uppgången. Det är farligt.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Första vågen blev en tsunami på börsen. Börsen rasade med 30 procent för några på några veckor. Då var det många som bävade för andra coronavågen. En tredje våg var det nog ingen som vågade formulera tanken på ens, än mindre prata om.

Så kom andra vågen, och tredje. Dödstalen tickar på. Sjukvården går på knäna. Och börsen – den mår prima.

Tipsen flödar i sociala medier

Börsfrossan för ett år sedan har förbytts i börsfeber. Allt fler nybörjare satsar pengar på börsen. Nu är en kvarts miljon unga människor mellan 21 och 30 år är på börsen. Vart man än vänder sig finns det någon som vill prata aktier.

Och det är inte så konstigt. Om inte en pandemi kan stoppa börsen, vad kan då göra det?

Aktietipsen flödar i sociala medier. ”Meme stocks” har blivit ett begrepp sedan medlemmar på nätforumet Reddit samlade ihop sig och drev upp kursen på Gamestop med 1 000 procent.

Vid sidan av dessa galna yttringar av börshetta dundrar industrijättarna på med solida vinster och, i vissa fall, till och med lönsamhetsrekord.

Riksbanken förutspår samtidigt nollränta fram till 2024.

Gamestop-rusningen en varningssignal

Så vad ter sig mer naturligt för den coronautråkade framför skärmen, än att koppla bort tankar på eventuella skyhöga bolån eller risk för arbetslöshet i pandemikrisens spår, och hänga på aktieforum, låta sig kittlas och shoppa loss på börsen.

Den som gjorde sig av med sina Gamestop-aktier rätt dag kan ha tjänat tio gånger pengarna. Men den som väntade ett par dagar till fick se sin tänkta förmögenhet sopas bort i ett ras ännu brantare än uppgången.

Gamestop-rusningen har följts av flera på Reddit. I förra veckan var det cannabisaktier som alla flockades kring, stärkta av hägrande laglig försäljning i fler amerikanska delstater. Men precis som Gamestop rasade de lika snabbt som de rusat.

Gamestop-rusningen fick stor uppmärksamhet och blev en varningssignal. Men den som satsar på mer stabila bolag eller fonder bör också begrunda historien.

Förra gången aktiefebern spred sig kallades epidemin för IT-yran. Den kulminerade i mars år 2000. Många förknippar den med nystartade IT-konsulter som Framfab och Icon Medialab. De växte snabbt, aktiekurserna rusade okontrollerat och kraschade sedan totalt.

Många småsparare drogs med och förlorade allt. Men samtidigt pågick ett sparar-race i en över 100 år gammal börsjätte: stabila folkaktien Ericsson, som redan tjänat massor på mobiltelefonins intåg i världen. Men även Ericsson drogs med i krisen, och var nära konkurs. Aktien rasade och den har fortfarande inte återhämtat sig. Efter 21 år.

Två viktiga saker att tänka på

Börsen behöver inte rasa nu, lika lite som i höstas när många inklusive jag varnade för det. Men det finns risker. Alla stödpengar från regeringar och centralbanker ska dras tillbaka, i exakt rätt takt och på rätt sätt för att inte rubba det som de blåst upp och hållit igång.

Inflationen kan ta fart. Även om inte riksbankschefen här hemma är orolig, så finns en rädsla för det i USA. Det skulle leda till stigande räntor som snabbt kan sänka börsen.

Två saker är viktiga att tänka på. För det första: hoppa inte på Redditrusningar, inte i cannabisbolag och inte i något annat heller. Det är omöjligt att veta när det är dags att hoppa av.

För det andra: låna inte till aktieköp. Den som ger sig in på börsen nu, av rädsla för att inte missa festen alla andra verkar vara med på, löper stor risk att förlora på kort sikt, eller till och med flera år framåt.  Då blir livet smidigare om inte en skuld till banken blir det som är kvar dagen efter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.