Ödsliga gator i Stockholm i Stockholms spår Foto: Jessica Gow, TT

Analys: ”Ingen sitter på facit”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Desto längre krisen pågår, ju svårare blir avvägningen mellan samhällsekonomin och att begränsa smittspridningen. Och tyvärr sitter ingen på facit.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det är svårt att värja sig från den panikkänsla som ett osynligt virus som sprids i vårt samhälle ger. Om natten är det inte längre zombies och varulvar som jag får jaga bort ur mina barns rum, det är döden. Jag ser tomma kaféer, restauranger och affärer i mitt kvarter. Jag erkänner, jag tog en fika med barnen häromdagen på mitt favoritkafé vid ett bord långt borta från andra besökare, och jag kände mig som en landsförrädare.

Lever i ett tjänstesamhälle

Det är svårt för många att se förbi de närmaste månadernas karantänhorisont. Regeringens och Folkhälsomyndighetens uppgift är nära nog omöjlig. Hur hanterar du ett samhälle och en ekonomi i vänteläge där människor inte får leva och konsumera som vanligt? En värld som bestämt sig för att stänga gränserna och där Sveriges möjligheter att agera ensam är tämligen begränsade. De omfattande restriktionerna i samhället gör att allt fler branscher dras in, från frontlinjen – flyget, hotell och restaurangbranschen till att fordonsindustrin saknar delar och det är milslånga köer med lastbilar med leveranser.

Coronapandemin

Men branscher som inte är lika heta att uppmärksamma, som frisörer, det lokala nagelstället, kebabkiosken och blomsteraffären drabbas också när vi isolerar oss hemma. Vi är ett tjänstesamhälle och över tre av fyra jobb är numera i vad som klassas som tjänstesektorn. Det är allt runt omkring själva produktionen i fabrikerna, alla som jobbar med rut- och rottjänster till vård, skola och omsorg.   

Vill vara handlingskraftig

Den politiska reaktionen kan bli en överreaktion, att vilja ge intryck av att vara handlingskraftig och att göra det alla andra gör, utan att räkna på konsekvenserna både för smittspridning och ekonomi. Tyvärr får vi inte facit på de åtgärder som gjorts förrän stormen bedarrat. Men det här är en kris som inte bara är en ekonomisk kris utan också en medicinsk. Det kan kännas än mer abstrakt för de många som inte är drabbade och som väntas få lindriga eller inga symptom. Som ekonomijournalist är det enda som står klart för mig att om restriktionerna fortsätter i oförminskad eller större styrka behövs mer hjälp från staten av sällan skådat slag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet