Risken för global lågkonjunktur ökar i coronavirusets spår. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Analys: ”Risken för global lågkonjunktur har ökat”

Publicerad
Analys ·

Den sämsta veckan på börser runt om i världen sedan finanskrisen 2008. Samma oro som fått en del personer att börja bunkra vatten och ansiktsmasker leder nu till att investerare flyr börsen till det som upplevs som säkert.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Häri Kalifornien har turisterna flytt San Franciscos Chinatown, myndigheterna har närmare 8 400 personer under uppsikt efter att de flugit inrikesflyg och ett första fall av smittspridning där man inte kan härleda källan har upptäckts. Företag i USA uppmanas precissom i Europa se över sina telekonferensmöjligheter. Tjänsteresor och nöjesresor ställs in.

Beror inte bara på viruset

Sålåt mig vara tydlig; börsrasen världen över handlar inte om att ekonomier världen runt är lamslagna på grund av antalet sjuka i coronaviruset. Just nu handlar det om att det finns en oro för att de åtgärder som personer och företag gör för att begränsa sjukdomenockså leder till att människor och företag isolerar sig, och på så vis kan det börja lamslå den ekonomiska aktiviteten i världen.

Coronapandemin

Du har varken lust eller möjlighet att köpa ett nytt kök, en bostad eller en bil om du inte får eller inte vill gå utanför ditthem. Och stängda arbetsplatser och fabriker världen över kan leda till att färre saker tillverkas. Oron för smittan och begränsningen av smittspridningen kan sedan leta sig in i inte bara i Kinas ekonomi utan även andra länders ekonomiska tillväxtsiffror.

Risken har ökat

Menbörsoron i USA beror inte bara på coronaviruset. Värderingarna på börsen har länge setts som höga utifrån de resultat som bolagen gjort. Och för vissa investerare är oron kring coronaviruset påverkan på världsekonomin ett tecken på att det är dags att säkravinsten och sälja. Oberoende kandidaten Bernie Sanders vinst i Demokraternas primärval i Nevada kan också ha sänkt börshumöret här något eftersom han kan ses som näringslivsfientlig.

Detär många ekonomer som nu omvärderar sina analyser över tillväxten i världen. Leder stiltjet i fabriker i Kina, och oron i världen för den globala ekonom till en liten kortsiktig korrigering eller en till en djupare global lågkonjunktur. Riskerna för det senarehar ökat, men ännu är det ingen som vet hur coronaviruset påverkar företagens möjligheter att göra affärer och vår vilja att låta livet fortgå som vanligt. För det är det som i slutändan utvisar om de som nu trycker på börsens säljknapp har rätt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet