Foto: Johan Nilsson / TT

Coronaviruset ett hot mot pressad flygbransch

Publicerad

En redan pressad svensk flygbransch står inför en ny utmaning. Coronaviruset har fått flygbolagen att ställa in resor och resenärer att stanna hemma.
– Det här kommer att spä på den nedgång vi haft, säger flygmarknadsanalytikern Jean-Marie Skoglund.

Flera flygbolag runt om i Europa har ställt in sina resor till Kina, och andra länder som drabbats hårt av coronaviruset. Även svenska SAS har tillfälligt upphört med sina flygningar från Köpenhamn och Helsingfors till Peking och Shanghai.

– Den svenska flygbranschen är redan pressad som det är. Vi har sett att inrikesflygningar minskat enormt de senaste åren och en ökad virusspridning i Europa skulle kunna slå hårt mot flygbolagen, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

– Vi har redan sett att de bokade resorna från Sverige till Asien, framför allt till Kina, har gått ner markant och flygningar har ställts in, fortsätter han.

Kan behöva ställa in fler resor

Som så många andra följer Transportstyrelsen utvecklingen noga och rättar sig efter de bedömningar och rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och utrikesdepartementet.

– Det går inte att förutspå vad som kommer hända men skulle det komma underlag från Folkhälsomyndigheten som säger att vi bör stänga vissa flygningar så kommer vi att agera. Det skulle kunna vara att man drar in flygtrafiken till Iran exempelvis, säger Jean-Marie Skoglund.

Vad skulle en utbredd spridning innebära för de svenska flygbolagen?

– Det är svårt att säga men när vi haft den här typen av händelseförlopp tidigare så har det drabbat flygbolagen med nedskärningar och till och med konkurser, säger Jean-Marie Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet