Bonusar rullar på, inga pengar läggs undan för böter. SEB:s ledning är övertygad om en finansiell dask på handen. Foto: Helena Landstedt/TT

Analys: ”Utredningar bromsar inte SEB:s bonusar”

Publicerad
ANALYS ·

Bonusar rullar på, inga pengar läggs undan för böter. SEB:s ledning är övertygad om en finansiell dask på handen.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Trots att SEB:s affärer går som tåget var fokus för onsdagens press- och analytikerträff bankens misstänkta delaktighet i penningtvätt. Investerare har lärt efter Ericsson och Telias miljardböter lärt sig att böter i USA på riktigt kan påverka både ett företags anseende och finanser. Analytikernas frågor möttes dock med standardsvar av typen: ”SEB för kontinuerligt diskussioner med relevanta myndigheter i de länder vi verkar, inklusive USA.” Däremot pågår enligt banken inga ”sanktionsbrottsdiskussioner” i USA.  

Det tycks vara lex Bonnesen, efter Swedbanks avgångne vd Birgitte Bonnesen: säg ingenting som du sedan riskerar att få ångra rejält. 

SEB lägger inte undan några pengar för böter

Både investerare, kunder och media bör få mer utförliga svar i det här läget om de utredningar som pågår i rad länder. Banken borde också kunna skapa mer klarhet kring hur sannolikt det är att banken även sanktionsutreds i USA. Om vi köper bankens egen kriskommunikation – och deras egen definition av en högriskkund – handlar det om totalt 80 miljarder kronor som banken uppenbarligen inte borde ha tagit i med tång mellan åren 2009 – 2018. 

I kvartalsrapporten konstateras att det pågår utredningar mot SEB i alla de baltiska länderna. I Tyskland kan inte banken utesluta att de åläggs betala tillbaka skatt. Det sägs i en bisats, men åklagaren menar att härvan kostat tyska skattebetalare en miljard kronor. SEB förnekar att banken gjort fel. Samtidigt har SEB precis fått böta 19 miljoner kronor för att ha medverkat till brott mot sanktioner samt att de inte haft tillräckliga rutiner på plats för att förhindra penningtvätt.

Trots allt detta har SEB bestämt sig för att inte reservera några extra pengar för eventuella böter från Finansinspektionen. Böterna skulle potientiellt kunna stanna på flera miljarder kronor, men banken tycks vara övertygad om att de i värsta fall får en finansiell motsvarighet till en dask på handen.

Bonusprogram rullar på

En noggrann läsning av bankens kvartalsrapport visar också att banken kortsiktiga och långsiktiga bonusprogram oförtrutet fortsätter att rulla på. Kortsiktiga bonusar som ska betalas ut i närtid landade för året på 916 miljoner kronor. En ökning med 14 procent. Långsiktiga ersättningar landade på 863 miljoner kronor, en ökning med 22 procent.  Det finns heller ingen plan att kräva tillbaka ersättning under de åren som banken utreds eftersom man ” inte haft några incitamentsstrukturer för att ta ökad risk i Baltikum.” Det står i bjärt kontrast till Swedbank som symboliskt fryser bonusen för 170 chefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

UG - SEB och penningtvätten

Mer i ämnet