SEB: Inga pengar avsatta för penningtvättsböter

Uppdaterad
Publicerad

Banken SEB presenterade idag sitt helårsresultat för år 2019. Vinsten landade på nästan 25 miljarder kronor för men inga extra pengar har avsatts för böter för penningtvätt.

SEB riskerar stora böter för misstänkt penningtvätt i Baltikum. Bara i Sverige kan banken komma att få böta drygt fyra miljarder kronor (maxstraffet är tio procent av omsättningen). I april väntas ett besked från Finansinspektionen hur och om en eventuell bestraffning, så kallad sanktion, kommer att se ut.

Tidigare när andra penningtvättshärvor i Baltikum rullades upp sa SEB:s vd Johan Torgeby, ”No red flags”, alltså att det inte lyser några varningssignaler när det gäller penningtvätt och SEB. Nu, när banken riskerar miljardböter för penningtvätt, säger han att detta uttalande gjordes under andra förutsättning och hänvisar bland annat till specifika utredningar som banken genomförde just då.

Hör SEB:s vd Johan Torgeby svara på SVT:s frågor i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.