Foto: TT

Annika Falkengren lämnar SEB

Publicerad

Banken SEB:s vd Annika Falkengren lämnar sin post i sommar. Eftersom hon säger upp sig själv utgår inget avgångsvederlag.

Annika Falkengren har arbetat nästan 30 år i SEB och elva år av dessa har hon varit vd för banken.

Styrelsen kommer nu att inleda rekryteringen av en ny vd och koncernchef.

”Vill trampa ute i myllan”

– Det har varit en ynnest att få leda banken i alla dessa år, säger Annika Falkengren.

Hon berättar att hon snart fyller 55 och att hon vill fortsätta arbeta operativt i tio år till och inte bli styrelseproffs nu.

– Jag vill trampa ute i myllan och det här är en chans för mig att göra det, säger hon.

Flyttar till Schweiz

Annika Falkengren kommer senare under 2017 att ta en operativ roll som delägare i den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group. Hon kommer att lämna SEB senast i juli 2017.

Hon berättar för SVT Nyheter att hon aldrig trivts med publika framträdanden.

För spontan för att vara bank-vd

–  Jag tycker att medialjuset har varit utmanande för mig. Jag har aldrig sökt det. Dessutom kan det vara svårt att skoja och man kan lätt bli felciterad. Jag är egentligen lite för spontan för att vara vd för en storbank.

Kritik mot skatteupplägg

Hennes nya arbetsgivare Lombard Odier har kritiserat för skatteupplägg. Banken har anklagats för att ha hjälpt förmögna amerikaner att undgå skatt och kom 2015 överens med det amerikanska justitiedepartementet om att betala nära 900 miljoner kronor som en lösning på utredningen mot banken.

–  Jag anser att man ska ha hög etik och moral. Det känns bra att man har städat upp när jag börjar, säger Annika Falkengren till SVT Nyheter som svar på en direkt fråga om skatteuppläggen.

Inget avgångsvederlag

– Eftersom Annika har sagt upp sig själv utgår inget avgångsvederlag, vilket är brukligt, säger bankens ordförande Marcus Wallenberg.

Marcus Wallenberg hyllar Annika Falkengren och säger att han gärna hade sett att hon stannat ett tag till.

– Du har gjort ett fantastiskt jobb här, säger han.

Vet inte om hon kommer att tjäna mer

Annika Falkengren har varit en av de bäst betalda cheferna inom svenskt näringsliv, men hon kan inte svara på om hon kommer att tjäna mer eller mindre på sitt nya jobb.

– Det är en helt annan roll. Jag går in som delägare och får utdelning istället. Så jag kan inte svara på det. Det beror på hur det går, säger hon till SVT Nyheter.

Blev trainee på banken 1987

Falkengren, 54, inledde sin bana på SEB som trainee redan 1987, och tog därefter snabbt klivet upp till flera olika chefspositioner. Hon blev vice vd 2001, och tog över som ställföreträdande koncernchef 2004.

I slutet av 2004 utsågs hon till att efterträda avgående vd:n Lars H Thunell, med start den 1 januari 2006.

Prisad bankkvinna

Sedan 2013 är Annika Falkengren också ordförande i Svenska Bankföreningen och 2014 blev hon utsedd till European banker of the year.

Vid sidan av SEB-uppdraget sitter Falkengren med i FAM AB:s och Volkswagen AG:s styrelser.

En av de mest inflytelserika

– Annika Falkengren är en av de mest erfarna bankcheferna vi har i Sverige. Har varit en av de mest inflytelserika personerna i svenskt näringsliv och har haft hög profil inom näringslivet, säger Knut Kainz Rognerud, ekonomireporter på SVT Nyheter.

Är det en överraskning att Annika Falkengren slutar?

– Både ja och nej. Hur det gick till är överraskande. Det var först på styrelsemötet igår som hon meddelade att hon ska sluta och de andra i styrelsen fick reda på det. Men det är inte överraskande med tanke på att hon suttit längst av alla svenska bank-vd:ar.

Aktien reagerade negativt

Den initiala börsreaktionen på nyheten att Annika Falkengren lämnar som vd var försiktigt negativ. SEB-aktien sjönk 1,5 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen på måndagsförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer