Falkengren kommer sannolikt att ta fler styrelseuppdrag framöver, tror analytiker. Foto: TT

”En stark kvinnlig ledare med symbolvärde”

Uppdaterad
Publicerad

Med Annika Falkengrens avgång som vd för SEB blir antalet kvinnliga ledare i de tyngsta börsbolagen än färre.

– Ur den aspekten är det negativt. Hon är definitivt en förebild för många kvinnor, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, till TT.

– Det är alltid trist när en kvinna på vd-posten på börsen försvinner, eftersom de är så fruktansvärt få. Andelen ligger kring sex procent. Det är vår stora skamfläck i Sverige, när det gäller jämställdhet, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som arbetar för ökad jämställdhet och diversifiering i näringslivet.

”Synlig och stark ledare”

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, beskriver Annika Falkengren som en stark ledare som gjort ett bra jobb.

– Hon varit synlig, hon har lett en bank som har varit lönsam. SEB hade visserligen, precis som de andra bankerna, problem under finanskrisen, men man tog sig upp därifrån och har kommit tillbaka.

Att det nu, om inte Falkengren ersätts av en kvinna, blir ännu färre kvinnliga börs-vd:ar är beklagligt, anser Landeborn.

– Vi behöver ju fler kvinnor i näringslivet, speciellt på den typen av positioner. Sedan vet vi inte var hon kommer att dyka upp framöver, jag tror inte att hon kommer att vara osynlig.

”Viktig förebild för kvinnor”

Både Amanda Lundeteg och Peter Malmqvist beskriver Falkengren som en viktig förebild för kvinnor i näringslivet.

– Annika Falkengren kanske inte har varit den som alltid har tagit jämställdhetsdebatten, verkligen inte. Men det tycker jag inte man ska ha som krav på de här personerna heller. Däremot har de ett väldigt viktig symboliskt värde, de är stora förebilder, och hon har ju synts enormt mycket i media och utåt, säger Lundeteg.

– Förebildseffekten är jätteviktig, den visar att det går och är möjligt.

Kan ta fler styrelseuppdrag

En positiv aspekt är att Falkengren sannolikt kommer att ta fler styrelseuppdrag framöver, och därmed bidra till att andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökar, enligt Lundeteg.

– Jag tror att det är den planen hon har. Och det är ju positivt nu när regeringen slopar kvoteringslagen.

– Jag tror att det är den planen hon har. Och det är ju positivt nu när regeringen slopar kvoteringslagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer