Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Jeppsson berättar hur de gör för att hålla ner sina elkostnader. Foto: SVT

Högre inflation väntas – familjen Jeppsson oroade

Uppdaterad
Publicerad

Den rekordhöga inflationen kommer att öka ytterligare under resten av året. Det tror flera ekonomer som SVT talat med. För en tvåbarnsfamilj i villa kan månadskostnaden i vinter komma att öka med 5 500 kronor.

– Det är lite oroande, säger tvåbarnsmamman Karin Lindgren Jeppsson.

Familjen Jeppsson i bor i 70-tals villa med direktverkande el i Huddinge utanför Stockholm. De försöker hålla kostnaderna nere, bland annat genom att inte att ha så varmt hemma.

– Vi får klä på oss istället för att höja temperaturen, säger Karin Lindgren Jeppsson.

Hon hoppas att familjen ska slippa ta av sina sparpengar i och med de stigande priserna på el och den rekordhöga inflationen.

Historiskt tuff tid

Det är först i slutet av året som inflationen kommer att börja vända nedåt. Det menar flera ekonomer som SVT talat med. I kombination med höga priser på el och stigande räntor bäddar det för en historiskt tuff tid.

– Jag har jobbat i finansbranschen i över 35 år och har aldrig sett någonting liknande. I stort sett allt som kan gå emot hushållen går emot hushållen nu. Det är tuffa tider, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Swedbank har räknat på hur de höga priserna drabbar olika hushåll. För ensamstående med barn i hyreslägenhet ökar kostnaderna i genomsnitt med 740 kronor varje månad, för pensionärspar i hyreslägenhet blir det 1 000 kronor dyrare och för en familj med två barn i hus blir kostnaderna 5 500 kronor högre varje månad, jämfört med i början av året.

Dags att göra budget

Men det är hushållen med de lägsta inkomsterna som kommer att få det allra tuffast i höst, spår Swedbank.

– Ensamstående med barn, garantipensionärer, studenter, arbetslösa och de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning. Personer som redan tidigare levde med väldigt små marginaler, de drabbas väldigt hårt nu, säger Arques.

Även Länsförsäkringar tror att inflationen börjar vända nedåt först vid årsskiftet.

-Hushållen bör räkna med högre priser en bra bit framöver, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Dagens inflationssiffror är de högsta på 30 år, men det är först när Riksbankens väntade räntehöjningar under hösten börjar slå igenom som inflationen väntas mattas av.

– Vi ser nu att inflationen gräver djupa hål i hushållens plånböcker. Så ska det bli julklappar till barnen, då är det viktigt att redan nu göra en budget. Undvik alla onödiga utgifter och planera alla större utgifter noggrant, säger Arturo Arques.

 Se i klippet ovan hur familjen Jeppsson försöker klara av de ökande kostnaderna genom smartare val i vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.