Även om politiska beslut väger tyngre på kort sikt kan klimatavtalet få betydande konsekvenser längre fram, spår sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT & Tomas Oneborg/SvD/TT

AP-fonden: ”Klimatavtalet är en gamechanger för finansmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatdokumenten från Glasgow har kallats urvattnade och otillräckliga av både politiker och aktivister. Men vd:n för sjunde AP-fonden tror att avtalet får stor betydelse för världens kapitalplacerare.

– Det här kan vara en ”gamechanger”. Nu pekas en tydlig riktning ut inte minst vad gäller kolet. Det får betydelse för alla som investerar långsiktigt, säger Richard Gröttheim.

Finansmarknaderna kritiseras ofta för att vara kortsiktiga. När Glasgowmötet nyligen klubbades så gav det nästan inga reaktioner bland världens stora finansmarknader, men effekterna på sikt kan ändå vara stora, enligt flera aktörer SVT talat med.

– Framför allt innebär det en tydlighet om vart politiken är på väg. Bara att Kina och Indien skriver under på ett mål om att bli koldioxidneutrala, det är jätteviktigt, menar Richard Gröttheim.

Klimatkrisen

– Finansmarknaderna är fokuserade på vilken riktning som ekonomin tar. Det är nu väldigt tydligt att fossila bränslen ska bort. Vi vet vart vi ska, det är ingen diskussion om det, säger Patric Lindqvist, förvaltare på fonden Handelsbanken hållbar energi.

Kan bli betydande på sikt

Aktörerna poängterar att konkreta politiska beslut påverkar börskurser mer direkt än dessa lösa avsiktsförklaringar. När USA:s president Joe Biden fick igenom ett stort energipaket nyligen så fick det tydliga effekter på marknaden. Sedan finns skeenden som marknaden inte uppfattar som stora när de sker, men som visar sig få betydelse på sikt.

– När Kina gick med i världshandelsorganisationen WTO reagerade inte marknaden, men det fick enorm betydelse på lång sikt. Vi fick ett arbetskraftsutbud, låg inflation och låga räntor. Det var en ”gamechanger”. Det här kan vara samma sak, med stor påverkan under lång tid, säger Richard Gröttheim.

”Kommer kräva omställningsplaner”

Båda aktieproffsen understryker helheten i avtalet, men de ser också enskildheter som kan få konkret betydelse för hur pensionsförvaltare och institutioner kommer påverkas.

– Att länderna ska uppdatera sina åtaganden redan nästa år och sedan i täta intervall pekar på att takten i omställningen förväntas öka, och det har betydelse. Vi kommer nu kräva att företag vi investerar i har en omställningsplan framåt, säger Richard Gröttheim.

– Att man pekar ut fossila bränslen är viktigt, även om formuleringarna urvattnades på slutet. Det kommer vara mer ”risky business” med kol redan nu och hittills har det gått fortare och blivit billigare än vi trott med gröna alternativ. Så även om Indien sätter slutdatum 2070 så kan det ändras om 15 år, tror Patric Lindqvist.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet