AP-fonderna äger kol-och oljebolag för 16 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

De statliga AP-fonderna som förvaltar våra pensioner äger aktier i kol- och oljebolag för 16 miljarder. Detta trots att flera av fonderna enligt lag, skall ta hänsyn till klimat och hållbarhet. Men fondernas förvaltare menar att de kan påverkar klimatet mer som aktiva ägare än om man säljer.

De statliga AP-fonderna förvaltar de pengar som ska bli våra pensioner.

Men AP-fonderna ska också beakta hållbarhet och Parisavtalet, vilket betonas särskilt för 1-4 AP-fonderna i en lag från 2019. Men SVT hittar drygt 16 miljarder i satsningar i världens 200 största fossila bolag.  AP-fonderna investerar cirka 1 500 kronor per svensk i fossil energi, och AP-fondernas ägande ger ett CO2utsläpp på ett helt ton per år för varje svensk.

Kol, olja och gas

Första och andra AP-fonden har bara ett par hundra miljoner i investeringar i dessa bolag, men har beslutat att sälja av alla fossila investeringar.

– Vi har valt att avinvestera fossila bolag, för att begränsa den finansiella risken, säger Kristin Magnusson Bernard, vd för 1:a AP-fonden.

Tredje och fjärde AP-fonden har drygt 2 miljarder kronor var i fossila bolag. Samtidigt har just dessa lägst koldioxidavtryck sett till hela portföljen. Delvis då man i högre grad valt bort företag i alla branscher som har högre utsläpp än konkurrenterna.

Mest satsningar på fossila tillgångar finns i sjunde AP-fonden. Där fem miljoner svenskar har sin premiepension. Här finns 11,3 miljarder kronor i fossila tillgångar, bland annat brittiska BP och amerikanska Occidental petroleum och Chevron.

Men här finns också flera hundra miljoner i kinesiska och indiska kol- och oljebolag. Sjunde AP-fonden har dubbelt så stort koldioxidavtryck per satsad tusenlapp som de AP-fonder som ligger lägst.

Lyckats bra

Hur rimmar det med fondens mål att företag man äger skall ha strategier för att uppnå Parisavtalet?

– En del oljebolag, och framför allt kolbolag, har inte det i dag, då skall vi vara med som ägare och påverka och se till att dom får det. Om vi bara säljer av alla oljebolag har inte världen blivit bättre. säger vd Richard Gröttheim. 

Sjunde AP-fonden har också lyckats väldigt bra med sin förvaltning. Det beror även på att de har lägre förvaltningsavgifter än nästan alla privata fonder. Fonden har de senaste 10 åren ökat i värde med 283 procent. Första AP fonden har ökat 225 procent. Ett genomsnitt av privata fonder har gett cirka 140 procent.

Innehav i världens 200 största fossila bolag

AP1 11 bolag, 154 miljoner SEK

AP2 4 bolag 162 miljoner SEK

AP3 26 bolag 2,3 miljarder SEK

AP4 15 bolag 2,5 miljarder SEK

AP7 51 bolag 11,3 miljarder. SEK

Co2 avtryck tot milj ton 2020( 2019) CO2-avtryck, viktat per miljoner kr. 2020 ( 2019)

AP1 273 008 11 bolag 0,87(1,6) 9,3 (16,5)

AP2 155 883 4 bolag 1,35(1,74) 12,85(15,2)

AP3 2 298 952 26 bolag 0,9 (1,1) 7,1 (9,3)

AP4 2 545 029 15 bolag 1,84 (2,16) 8,7 (10,3)

  • SVT har tagit samtliga aktieinnehav i de fem AP- fonderna AP 1-4 plus Ap7, och räknat ut hur stora innehav som finns i världens 200 största fossila bolag, sett till ägande av fossila tillgångar, enligt FFI Solutions ”Carbon underground 200” lista.
  • I dessa beräkningar har vi inte tagit med AP-fondernas tillgångar i obligationer, räntepapper, eller fastigheter.
  • Vi har också jämfört vilka placeringsfilosofier Ap-fonderna har både gällande hållbarhet/klimat, och finansiellt och i hur man strävar efter att vara aktiva ägare som kan påverka världens företag, till exempel när det gäller hållbarhet.
  • Vi har gått igenom dokumentation som årsredovisningar och hållbarhetsredovisningar, och intervjuat representanter för Fonderna.
  • 2019 kom en ny lag som sa att AP-fonderna 1-4 förutom kravet på avkastning skulle investera på ett ”föredömligt sätt”, och vara ”ansvarstagande” och särskilt beakta ”hållbar utveckling”.
  • Men alla AP-fonderna försöker på flera områden bidra till en hållbar utveckling, det betyder att man även vill påverka företag även i andra frågor än klimatet. Det kan handla om mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter, miljö- och gifter och kärnvapen och klusterbomber. Man utgår här från konventioner som Sverige som land ställt sig bakom. Inklusive Parisavtalet.
  • 1-4 AP-fonderna har ett gemensamt etikråd, som diskuterar och samlar in fakta om världens olika företag, man driver också påverkansarbete. Men varje fond kan i slutändan göra en egen bedömning av vilka företag man vill investera i. Ett av skälen att det finns flera olika ApP-fonder i pensionssystemet är just att dom skall kunna agera och tolka uppdragen sinemellan olika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.