Foto: SVT

Apoteksköpare dubblade sin insats på tre år

Uppdaterad
Publicerad

De bolag som köpte apoteken från staten har gjort mycket goda affärer. Men exakt hur lönsamma de är får svenska skattebetalare inte veta – för uppgifterna är hemligstämplade.

Nu är det fritt fram för de nya apoteken att köpas upp – nu när statens tidsgräns har gått ut. Hittills har två kedjor slukats av konkurrenter.

För säljarna handlar det om mycket goda affärer – en dubblering av de satsade pengarna på under tre år för en av säljarna, riskkapitalbolaget Priveq Investment, som sålt apotekskedjan Vårdapoteket till konkurrenten Hjärtat.

SVT granskar apoteken

Trodde du att det skulle bli en så pass bra affär?

– Ja det trodde jag, det tror man i och för sig alltid när man investerar annars avhåller man sig, säger Louise Nilsson som är investeringsansvarig på Priveq Investment.

Det fanns anledning att tro att man omedelbart hade gjort ett bra köp eftersom det direkt kom propåer från andra som ville köpa Vårdapoteket. När man nu efter knappt tre år sålt apotekskedjan blev det en mycket bra affär.  

– Vi har avkastningskrav på 25 procent årligen på de pengar vi satsar och det har vi nått med god marginal i det här fallet, säger Louise Nilsson.

Det innebär att ni med råge måste ha dubblat pengarna?

– Mer vill jag inte kommentera. Vi respekterar ingångna avtal, säger hon.

Den som stoppar henne är nämligen – socialminister Göran Hägglund (KD). Han har hemligstämplat till vilket pris Priveq och andra ursprungligen köpte apotekskedjorna för av staten.

– Vi har redovisat den totala försäljningsintäkten som var 5,9 miljarder kronor, säger Göran Hägglund till SVT Nyheter.

Är du rädd att redovisa siffran om vad du sålde ut apoteken för?

– Det handlar om företagshemligheter som vi inte tänker redovisa, menar Göran Hägglund.

Företagshemlighet? Det här är ju skattebetalarna som ägde apoteken – det är ju deras pengar?

– Vi har redovisat totalsumman 5,9 miljarder. Hur det har utfallit i varje enskilt anbudsförfarande kommer inte att redovisas, säger Göran Hägglund.

Riskkapitalbolaget Segulah sålde den andra uppköpta apotekskedjan – Medstop, för 1.460.000 kronor till ägarna av konkurrenten Kronans droghandel.

Försäljningssumman ger ett genomsnittligt pris på knappt 23 miljoner – per apotek. Segulah varken vill eller kan berätta om hur stor vinsten blev – eftersom de också har munkavle.

Det kommer att bli fler affärer på apoteksmarknaden – det tror också socialministern. För få tror att antalet apotekskedjor vi har i dag kommer att bestå. Men det ska också prövas mot regeringens ursprungliga lagförslag, där det står:

”Den omreglerade apoteksmarknaden skall präglas av goda förutsättningar för mångfald där både små och stora aktörer kan etablera sig och verka på likvärdiga villkor”

När vi frågar Louise Nilsson på Priveq Investment hur hon tror att apoteksmarknaden ser ut om fem år svarar hon:

– Jag hoppas och tror att det kommer att finnas tre stora aktörer kvar så att det fortfarande finns en valmöjlighet för kunder, och för anställda att välja arbetsgivare.

Louise Nilsson tror att Sverige kommer att få samma utveckling som i Norge, där man just har tre större aktörer.

Ett utvecklingsscenario som alltså tycks långt ifrån lagstiftningens tal om mångfald, men som öppnar dörren åt åtskilligt fler apoteksaffärer. Hur lönsamma dessa blir kommer vi bara att kunna gissa oss till eftersom ursprungspriserna är hemligstämplade för de ursprungliga säljarna – skattebetalarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet