• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Isabelle: ”Känner mig förlorad och besviken” Foto: privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Arbetslösa Isabelle förlorade sina besparingar i Envestio

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa Isabelle Janssens de Varebeke är en av flera tusen sparare och investerare som troligen förlorat allt de satsat i den baltiska investeringsplattformen Envestio. Hennes cirka 30 000 kronor har försvunnit.
– De pengarna var mina sparpengar. Det är en stor besvikelse – för mig är de pengarna ett stort belopp, säger hon.

David från Uppsala. Andreas från Oslo. Guillermo från Dubai. Belgiska Isabelle Jansen de Varebeke som bor på Lanzarote är en av få som vill prata om det som hänt. Många av dem litade på och satte in pengar på Envestios konton i svenska bankerna SEB och Swedbank. De har nu gått samman och stämt Envestio som nu utreds av finanspolisen i Estland och Lettland.

300 miljoner borta

Totalt kan upp till 300 miljoner kronor vara borta. Isabelle har varken sett till sina insatta pengar eller den utlovade räntan.

– Jag skulle ha fått 150 – 160 euro i månaden tills januari i år när plattformen plötsligt försvann. Ledningen och de anställda slutade kommunicera och alla våra investeringar var borta, säger Isabelle Janssens de Varebeke.

Isabelle Janssens de Varebeke är utbildad översättare. Hon talar åtta språk, men har de senaste åren jobbat mest med idrottsevent och filmprojekt. Sedan ett år tillbaka är hon arbetslös. ¨

Hon satte in sina pengar via Envestios Swedbankkonto och hon berättar att det är första gången hon satsar pengar i den så kallade crowdlendingbranschen där företag förmedlar lån och investeringar till nystartade bolag som har svårt att låna i traditionella banker.

– Jag investerade i ungefär 20 olika projekt inom plattformen för att undvika risk men jag kunde aldrig föreställa mig att plattformen i sig var en risk och ett bedrägeri. Så nu undrar jag om någonsin vågar investera pengar igen, säger hon.

”Känner mig bortgjord”

Isabelle Janssens de Varebeke berättar att det är flera negativa känslor som kommit upp i samband med det misstänkta bedrägeriet.

– Jag känner mig lite bortgjord och väldigt besviken och jag känner mig lurad, säger hon och tillägger att hon hoppas att gruppstämningen mot bolaget som pågår just nu på något sätt ska göra så att hon och de andra ska få sina pengar tillbaka även om hon kanske inte tror det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer