Swedbank uppger att man gjort så mycket man kan när det gäller att kontrollera sina lettiska kunder. SEB uppger skriftligen att man stoppat flera bedrägerikedjor och att man har ett nära samarbete med myndigheter i Baltikum. Foto: SVT

Svenska bankerna om affärerna i Baltikum: Vi gör vad vi kan

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank säger att banken gjort sitt jobb när det gäller att kontrollera sina baltiska kunder de senaste åren. SEB hävdar att de känner till Envestio och att de samarbetar med polisen.

De svenska bankerna Swedbank och SEB har möjliggjort för den bedrägerimisstänkta låneplattformen Envestio att slussa mångmiljonbelopp till en rad tveksamma bolag och verksamheter. Upp till 300 miljoner kronor är borta.

Varken SEB eller Swedbank vill svara på frågan hur det kom sig att lettiska Envestio kunde bli kund hos dem. Båda hänvisar till banksekretessen. Samtidigt säger båda bankerna att de känner till bolaget.

Minst 62 miljoner kronor av de pengar som slussades igenom Envestio gick genom företagets huvudkonton i svenskägda bankerna SEB och Swedbank.

”Känner mig trygg”

Enligt Swedbank har banken det senaste året gjort sitt jobb när det gäller att kontrollera sina lettiska kunder.

– Jag känner mig trygg med att vi gjort så mycket vi kan så här långt, säger Anders Ekedahl som sitter i företagsledningen och är chef för Swedbanks Anti Financial Crime Unit.

Enligt Anders Ekedahl är investeringar i kryptovalutor en allvarlig varningsflagga som bankerna måste uppmärksamma. Ändå lät Swedbank Envestio bli kund, trots att företaget profilerade sig på kryptovaluta.

– Detta kan jag inte kommentera. Jag förstår att det pågår en polisutredning kring detta. I de baltiska länderna, i den mån vi blir kontaktade av myndigheter, kommer vi svara på allt vi kan – det har vi inte blivit, säger Anders Ekedahl.

”Känner väl till ärendet”

Före Swedbank var investeringsbolaget Envestio kund hos banken SEB.

SEB skriver i ett mail att de ”känner väl till ärendet sedan en längre tid” och har ett nära och gott samarbete med myndigheterna i Baltikum för att stoppa bedrägerierna.

Banken skriver också att de tillsammans med myndigheterna ”lyckats stoppa flera bedrägerikedjor, inte minst genom vår viktiga roll i att övervaka transaktioner och polisanmäla misstänkta beteenden. Vi avslutar också konton och kunder när det finns misstanke om brottslighet”.

Banken ger dock inga svar på varför SEB under hösten 2018 till april 2019 lät Envestio slussa ett stort antal sparares pengar genom bankens konto till en lång rad tveksamma kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer