Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Pandemin var ett gigantiskt, naturligt experiment” – Hör Alexander Norén om årets ekonomipris. Foto: SVT/Storyblocks

Årets ekonomipris visar hur vi kan vara labbråttor – utan att veta om det

Uppdaterad
Publicerad

När du hör ordet experiment kanske du tänker på en forskare i vit rock som analyserar labbråttor? Årets ekonomipristagare har visat att det inte alltid behöver se ut så. Ibland serveras experimenten på ett silverfat, helt naturligt.

– Ibland är vi labbråttor, utan att veta om det, säger Alexander Norén, reporter på SVT.

Årets ekonomipris går till David Card, Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens för att de visat hur man kan dra slutsatser från oplanerade experiment.

Under pandemin dök det upp flera möjligheter till naturliga experiment. Ett exempel är distansundervisningen som bland annat gymnasielever fick uppleva. Längre fram kommer forskare kunna jämföra elever som fick distansundervisning med elever som inte fick det för att se om det påverkat framtida skolresultat och jobbmöjligheter.

– I Sverige har metoden använts för att se hur sänkta arbetsgivaravgifter för unga påverkar hur många unga som får jobb, säger SVT:s Alexander Norén, som bevakat ekonomipriset.

Förvirrad över ekonomipriset? Kolla klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer