Assa Abloy kan bli återbetalningsskyldigt efter de nya reglerna om utdelning och permitteringsstöd Foto: Erik Simander / TT

Assa Abloy har beviljats statligt stöd – trots aktieutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Industrijätten Assa Abloy har permitterat omkring hälften av sin personal i Sverige. Nu bekräftar bolaget att det beviljats stöd från Tillväxtverket, trots att företaget så sent som den 29 april beslutade om aktieutdelning på 2,2 miljarder till ägarna.

-Vi har beviljats stöd, men det var innan Tillväxtverket kom med sina nya regler, säger kommunikationschef Christiane Belfrage till SVT.

Assa Abloy är ett av de företag i SVT:s granskning som delat ut miljarder i aktieutdelning, och samtidigt sökt statligt permitteringsstöd.

Efter granskningen kallades Tillväxtverket upp till finansutskottet, och därefter stoppades möjligheten för storföretag att få statligt permitteringsstöd om de delar ut pengar till aktieägarna.

Coronapandemin

Assa Abloy har permitterat cirka 1 250 personer i Sverige. Nu bekräftar företaget att det beviljats stöd för permitteringar på tre anläggningar i Sverige.

Kan tvingas återbetala

– Ja det var före beskedet om skärpta regler i torsdags. Sen dess har vi inte sökt några nya stöd, och vi kommer naturligtvis följa Tillväxtverkets regler, säger Christiane Belfrage.

Mycket tyder därmed på att Assa Abloy kan bli ett av de företag som tvingas betala tillbaka pengar.

Tillväxtverket understryker att alla besked och utbetalningar av stöd är preliminära, och kan omprövas vid avstämning.  Att genomföra aktieutdelningar kan då anses som bevis för att man inte har så stor kris att man behöver stöd.

Drog tillbaka utdelning

SKF drog tillbaka sin ansökan om stöd, efter Tillväxtverkets besked. Lastbilsföretaget Volvo som permitterat 20 000 i Sverige och kan få miljardstöd beslutade i tisdags att dra tillbaka årets utdelning.

Volvos konkurrent Scania har korttidspermitterat 18 000 och beviljats stöd. Scania ägs av tyska Volkswagen och hade planerat dela ut sex miljarder till ägarbolaget, men har fortfarande inte hållit sin stämma.

-Det ligger ett förslag men alla parter vet att om vi delar ut pengar minskar möjligheten att få det statliga permitteringsstödet, säger Karin Hallstan, kommunikationschef på Scania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet