”Alecta står inte och faller med utdelningar under ett år, vi ser till den långsiktiga värdetillväxten”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta Foto: Evelina Carborn / Alecta, Björ Larsson Rosvall / TT

Storägare vill stoppa aktieutdelningen i Volvo

Publicerad
En av lastbilstillverkaren Volvos största ägare, pensionsbolaget Alecta, säger nej till att dela ut pengar till aktieägarna på stämman i juni.
– Volvo har permitterat och sökt statligt stöd. Då tycker jag inte man skall dela ut pengar till ägarna, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta till SVT.

Volvo är ett av de företag som permitterat flest under coronakrisen. 20 000 anställda är permitterade runt om i Sverige. Avtalet med facket löper till september. Om permitteringarna pågår ända till dess kan det betyda över en miljard i statligt permitteringsstöd, enligt SVT:s beräkningar.

Volvo gick bra förra året, och innan Coronakrisen bröt ut hade bolaget tänkt dela ut totalt 27 miljarder till aktieägarna detta år. Men tidigare i vår drog styrelsen tillbaka 16 miljarder och sköt upp bolagsstämman. Om styrelsen kommer hålla kvar förslaget att dela ut resterande 11 miljarder vid stämman den 18 juni, är fortfarande oklart.

Alecta röstar nej

Men Alecta som är en av de största ägarna i Volvo, säger redan nu ifrån och anser att Volvo inte bör dela ut pengar till ägarna samtidigt som man söker statligt stöd. Därför tänker Alecta rösta nej om styrelsen föreslår aktieutdelning.

Ramsay Brufer menar att en stoppad utdelning betyder att pengarna är kvar i bolaget och kan göra nytta där, och dessutom kan finnas kvar för större utdelningar nästa år om situationen då är ljusare.

– Det är inte rimligt att lägga fram förslag om utdelning. Det är inte så att pengarna försvinner om man stoppar utdelningen. Alecta står inte och faller med utdelningar under ett år, vi ser till den långsiktiga värdetillväxten, säger Ramsay Brufer.

Generellt stöd för utdelningsstopp

SVT har varit i kontakt med flera andra pensionsbolag som finns med bland Volvos största ägare. Inget av dem vill uttala sig specifikt om Volvos utdelning i förväg, men AFA och Fjärde AP-fonden uttrycker ett generellt stöd för stoppade utdelningar.

– Vi har mycket stor förståelse för styrelser som krymper eller helt slopar utdelningar säger kommunikationschef Karoline Hammar på fjärde AP-fonden.

Alecta har tidigare i vår röstat för aktieutdelningar i företag som sökt permitteringsstöd, till exempel SKF, men nu ser man annorlunda på frågan.

– När vi röstade i SKF så var det inte klart med statsstödet, hade det varit i dag hade vi röstat nej, säger Ramsay Brufer.

Alecta

Visa

Alecta är ett pensionsbolag som förvaltar 900 miljarder. Bolaget förvaltar tjänstepensioner åt cirka 2, 5 miljoner tjänstemän i Sverige. Alecta är tredje största ägare i Volvo sett till antal aktier.

Största ägarna i Volvo är Investmentbolaget Industrivärden och kinesiska Geely.

SVTs granskning förra veckan visade att flera börsjättar har delat ut miljardbelopp till aktieägarna samtidigt som de sökt permitteringsstöd. Efter detta backade Tillväxtverket och stoppade den möjligheten.

SKF reagerade genom att dra tillbaka sina permitteringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet