Foto: Janerik Henriksson / TT, Salim Alsabbagh/ SVT

Tillväxtverket backar – stoppar stöd till bolag som gör aktieutdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket kommer inte att betala pengar i krisstöd till bolag som gör stora aktieutdelningar. Det meddelade generaldirektör Gunilla Nordlöf efter ett möte med finansutskottet under torsdagen.

– Vi kommer säga nej till företag som gör aktieutdelningar, och vi kommer kräva tillbaka pengar från företag som har gjort aktieutdelningar, sa hon till SVT.​

”Vi är överens”, var beskedet från politiker från Vänsterpartiet till Moderaterna, efter dagens möte. De hade kallat upp Tillväxtverkets generaldirektör för att klargöra hur man ska se på frågan om stöd till permitteringar till företag som samtidigt gör stora aktieutdelningar.

Tidigare har Tillväxtverket hänvisat till lagstiftningen och menat att själva lagen inte säger något om aktieutdelningar. Men efter mötet var politiker och generaldirektör eniga om att den princip som åtta partier enats om i finansutskottet ska gälla.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

– Man ska inte kunna få stöd om man samtidigt gör aktieutdelningar. Det är nu klart, sa Edward Riedl, ledamot i finansutskottet för Moderaterna.

– Det är vi politiker i riksdagen som bestämmer, därför är det inte så konstigt att Tillväxtverket nu ska följa de principer vi beslutat om i finansutskottet, sa Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

”Viktigt att undersöka konsekvenserna för småföretagen”

Frågan har i första hand gällt stora börsbolag som gör stora aktieutdelningar. När det gäller småföretag och företag där ägare inte tar ut någon annan lön än aktieutdelningen vill varken Tillväxtverket eller politikerna i finansutskottet vara lika kategoriska.​

– Det är en fråga som vi kommer titta närmare på. Det är viktig för oss att undersöka konsekvenserna för småföretagen, säger Gunilla Nordlöf.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker det är tydligt vad som gäller: aktieutdelning och statligt permitteringsstöd ska inte kunna kombineras. Och det gäller alla bolag, stora som små.

– Ja, finansutskottet har sagt att man inte ska kunna kombinera korttidspermittering och utdelning. De har inte sagt att det bara ska gälla för en viss storlek av bolag, säger hon till TT.

Vad som ska gälla för företag som har stora summor i kassan, men som inte gör aktieutdelningar, är däremot inte lika klart.

– Det står i lagstiftningen att man ska ha ekonomiska problem för att få del av detta. Hur det sen ska tillämpas i praktiken, det är det Tillväxtverket som avgör, säger Magdalena Andersson till nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet