”Klokt att inte lämna någon utdelning” – hör intervjun med SSAB:s vd Martin Lindqvist. Även H&M:s styrelse har föreslagit att slopa utdelningen. Foto: TT

Corona snuvade aktieägare på 107 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Aktieägarna i de största svenska börsbolagen har gått miste om 107 miljarder kronor i aktieutdelning under våren, visar SVT Nyheters granskning. Ytterligare 36 miljarder hänger fortfarande i luften på grund av uppskjutna bolagsstämmor.

Den här tiden på året är normalt högsäsong för bolagsstämmor. Inför vårens säsong hade de största företagen bullat upp rejält – de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen annonserade aktieutdelningar på sammanlagt 227 miljarder kronor.

Men sedan gick det snabbt. Nu, ett par månader in i coronakrisen, har nästan två tredjedelar av bolagen dragit tillbaka eller minskat utdelningen, visar SVT:s granskning.

”Läget förändras dag för dag”

I slutet av mars beslutade SSAB:s styrelse att halvera utdelningen. Men redan söndag samma vecka kom ett nytt beslut om att slopa utdelningen helt, vilket klubbades på stämman 1 april.

– Läget förändras dag för dag. Pandemins påverkan på produktion, lagerhållning och leveranser är rörliga materia. Styrelsen ansåg att det var klokt att inte lämna någon utdelning, säger Martin Lindqvist, VD på SSAB.

Även företag som Electrolux, Sandvik, Skanska och Alfa Laval har helt dragit in sina aktieutdelningar, liksom tre av fyra storbanker.

Tusentals stängda H&M-butiker

De bolag som har haft eller har kallat till bolagsstämma har tillsammans dragit ner på utdelningen med 107 miljarder kronor. Många av bolagen har dock uttryckt förhoppningar i varierande grad om att kalla till extrastämma i höst, och då kunna dela ut pengarna till aktieägarna. 

H&M:s styrelse verkar däremot, liksom SSAB, vilja hålla pengarna inne hela året. Planen var att dela ut 16 miljarder, men nu är förslaget till stämman att ”det inte blir någon utdelning.”

H&M har permitterat 5 600 anställda bara i Sverige, och har tusentals stängda butiker runt om i världen.

Aktieägare väntar på besked

Några bolag har skjutit upp sina bolagsstämmor för att låta styrelsen ”utvärdera situationen.” Aktieägarna i Volvo, Investor och SEB väntar fortfarande på besked om utdelningen. Alla måste hålla sina stämmor senast 30 juni.

– Osäkerheten vi har upplevt hittills är skäl att inte ta ett beslut om att dela ut några pengar. Nu har styrelsen en månad till på sig att avgöra det, säger Johan Torgeby, VD på SEB.

Om alla dessa tre bolag väljer att slopa utdelningen har aktieägarna bara i de 30 största bolagen gått miste om över 143 miljarder kronor i utdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.