Patrick Siegbahn, till höger, upptäckte för honom okända filer på sin dator. Foto: SVT

Allra-granskarens dator togs över – nu väcks åtal för grovt dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en mobiltelefon som inte kunde nå nätet. Nu åtalas en 46-åring för bland annat grovt dataintrång.

SVT berättade i höstas att polisen utredde misstänkta dataintrång mot skribenten Patrick Siegbahn som under lång tid granskat fondbolaget pensionsbolaget Allra på sin sajt Småspararguiden.

Siegbahn märkte att hans mobil inte fick kontakt med nätet, och det visade sig att han utsatts för en så kallad sim swap: Någon hade fått operatören att flytta hans telefonnummer till ett annat sim-kort, och sedan använt numret för att ta över hans Google-konto.

Siegbahn upptäckte en rad för honom okända filer på sin dator, och drog slutsatsen att inkräktaren helt enkelt synkat datorerna mot varandra.

Ska ha använt körkort

Nu har åklagaren fattat beslut om åtal mot en 46-årig man som tidigare dömts för bland annat vapenbrott och häleri. Han har identifierats genom filerna i Patrick Siegbahns dator och misstänks för tre brott:

  • Grovt dataintrång – eftersom materialet på Siegbahns Google-konto innehållit skyddsvärd information om bland annat Siegbahns källor.
  • Olovlig identitetsanvändning – genom att den misstänkte gärningsmannen ska ha presenterat sig som Patrick Siegbahn vid samtal med teleoperatören.
  • Urkundsförfalskning – i och med att han också ska ha förfalskat en fullmakt från Patrick Siegbahn, komplett med en bild av Siegbahns körkort som ska ha hämtats från Google-kontot.

Av förundersökningen framgår att den som gjort dataintrånget visat intresse för personer med koppling till Allra-målet, bland annat åklagaren Tomas Hertz och en SvD-journalist som granskat Allra-härvan.

EBM: ”Ett större sammanhang”

I en särskild promemoria skriver Ekobrottsmyndigheten att de misstänkta dataintrången föranlett EBM att vidta särskilda säkerhetsåtgärder kring sin personal. Man menar att dataintrången inte bara ska ses som enskilda brott mot en privatperson utan ”sättas i ett större sammanhang av misstänkt brottslighet av en helt annan dignitet och stor samhällspåverkan”.

Patrick Siegbahn uppger för SVT att han välkomnar åtalet.

– Det känns skönt att den här långa processen äntligen skall få ett slut. Det är ett allvarligt brott att eftersöka journalisters källor som har påverkat mig och andra negativt.

Förnekar brott

Den åtalade 46-åringen tillbakavisar i förhör alla anklagelser och menar sig vara utsatt för planterad bevisning.

I februari friade tingsrätten alla fyra åtalade i den första rättegången kring Allra. Domen har överklagats av både åklagaren och Pensionsmyndigheten.

Allras tidigare vd har tidigare via sin advokat tillbakavisat all kännedom om misstänkta dataintrång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.