Patrick Siegbahn, till höger, visar upp sin dator för SVT:s reporter Foto: SVT, Lars Pehrson/SvD/TT

SVT avslöjar: Polisen utreder dataintrång mot skribent som granskat fondbolaget Allra

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder ett misstänkt dataintrång mot en skribent som under lång tid granskat turerna kring fondbolaget Allra. Genom att ta över ett mobilnummer lyckades inkräktaren skaffa sig kontroll över skribentens dator – men lämnade också spår efter sig.

Patrick Siegbahn har under flera år skrivit om fondbolaget Allra på sajten Småspararguiden. Granskningen har pågått parallellt med Svenska Dagbladets granskning av bolaget, och han har haft kontakt med både öppna och hemliga källor.

För ungefär ett år sedan märkte Patrick Siegbahn att hans mobiltelefon inte fungerade. Det visade sig att någon fått teleoperatören att flytta över telefonnumret till en helt annan telefon – som sedan användes för att ta kontroll över hans Google-konto.

SVT Nyheter granskar

– Det kändes väldigt obehagligt, säger Patrick Siegbahn.

Inkräktaren var tydligt intresserad av allt som hade med Allra att göra.

– Det första personen gjorde var att söka efter min korrespondens med åklagaren i Allra-fallet.

– Vid ett andra intrång fick personen kontroll över Whatsapp-appen och började ställa frågor till mina kontakter om Allra-rättegången.

”En dundertabbe”

Men det hade hänt en sak till vid intrånget. Inkräktaren hade synkat innehållet mot sin egen dator, vilket gjorde att ett stort antal dokument överförts från den andra datorn – till Patricks. Han hade fått tillgång till en mängd privata dokument som gjorde det möjligt att identifiera en misstänkt gärningsman.

– Det här kan omöjligt vara gjort med flit, det verkar vara en dundertabbe.

Det finns flera kopplingar mellan den person vars dokument hamnade i Patricks dator, och Allra. Kopplingar som nu, enligt vad SVT erfar, utreds av polis och åklagare.

Efter Patrick Siegbahns polisanmälan för ett år sedan startade polisen en förundersökning om misstänkt dataintrång, en förundersökning som fortfarande pågår.

I oktober inleds rättegången i det mål där Allras toppchefer står åtalade för bland annat mutbrott i samband med en affär 2012. Alla åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet