– Det var just de personer som haft olika typer av affärsrelationer med Allra som utsattes för intrångsförsök, säger en av de drabbade till SVT. Foto: SVT

Misstänkt dataattack mot viktiga vittnen i Allra-härvan – så hackades deras telefoner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder misstänkta dataintrång mot totalt sex personer med koppling till härvan kring fondbolaget Allra. Två av dem är kallade som vittnen i den rättegång som startar nästa vecka.

Nyligen kunde SVT avslöja att Patrick Siegbahn, skribent på bloggen Småspararguiden som under lång tid granskat Allra-härvan, utsatts för ett misstänkt dataintrång.

Men han är inte ensam. Polisutredningen omfattar åtminstone fem ytterligare fall där personer fått mejlkonton hackade med liknande metoder. Två av de drabbade är kallade som åklagarvittnen i den rättegång som drar igång i nästa vecka mot några av huvudmännen i det kritiserade fondbolaget Allra.

SVT har talat med det ena av de två vittnena, som berättar att han utsatts för en sim-kortskapning liknande den som drabbade Patrick Siegbahn, och att kaparen därmed lyckades ta över inte bara hans, utan även fyra andra personers mejlkonton.

– Det var just de personer som haft olika typer av affärsrelationer med Allra. Ingen av våra övriga tidigare anställda hade någon sådan relation, och utsattes heller inte för något intrångsförsök, säger den drabbade.

Avtal möjlig koppling

De misstänkta brotten ingår nu i samma förundersökning som intrånget mot Patrick Siegbahn. I det fallet hade förövaren använt en synkfunktion som gjorde att Siegbahn fick en annan persons filer skickade till sitt eget konto – alltså från den misstänkte gärningspersonen. Något sådant har inte skett i de övriga fallen.

Polisen utreder enligt vad SVT erfar en möjlig koppling mellan Allra och den person vars filer hamnade på Patrick Siegbahns dator: ett avtal mellan Allra och ett bolag som i praktiken uppges kontrolleras av personen i fråga, där bolaget förbinder sig att hjälpa Allra med ”rättslig rådgivning” till en kostnad av 3 000 kronor per timme från maj 2018, med ett första förskott om 500 000 kronor.

Utredningen om misstänkt dataintrång leds av kammaråklagare Karin Lindkvist som inte vill kommentera ärendet. Hon har tidigare bekräftat för Expressen att en person delgivits misstanke om brott.

Förnekar brott

Allras styrelseledamot och tidigare vd Alexander Ernstberger förnekar via sin advokat att han skulle ha varit inblandad i några dataintrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.