Banken Carnegie dras in i Panamahärvan

Uppdaterad
Publicerad

Nu dras den anrika banken Carnegie in i Panamaskandalen. Företaget har hjälpt en rad av sina kunder att administrera brevlådeföretag i skatteparadis, kan SVT Nyheter avslöja. Totalt handlar det om drygt 37 bolag som haft Carnegie som mellanhand.

Carnegie har som mellanhand, via sitt dotterbolaget i Luxemburg, administrerat 37 brevlådeföretag åt sina kunder.

De flesta av brevlådeföretagen har varit registrerade i skatteparadiset Panama, men Carnegie-kopplade bolag har också funnits på Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

Panama-dokumenten

Enligt de hemliga dokumenten var 12 av brevlådeföretagen fortfarande aktiva år 2015. Det visar de läckta dokument från juristfirman Mossack Fonseca som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av. Advokatbyrån har hjälpt människor världen över att komma undan skatt genom att skapa komplexa ägarstrukturer med hjälp av brevlådeföretag.

Banken: Började avvecklas 2012

Carnegie medger att man haft bolag från skatteparadis som kunder, men säger att man sedan 2012 börjat avveckla den verksamheten.

– Vi har bolagskunder, som på ett eller annat sätt har en koppling. Jag kan inte närmare kommentera vad de består i, men i egenskap av att de varit kunder hos oss så har det absolut förekommit kontakt mellan oss och Mossack Fonseca, säger Rickard Buch, kommunikationschef på Carnegie.

Bland ägarna till företagen som kopplas till Carnegie finns svenskar, finländare, ryssar och flera andra nationaliteter. En av dem är svenske greve Bertil Bernadotte, i dag bosatt på Irland och i Frankrike

Grevens bolag sattes upp 2005

Hans bolag, Drew Holding, sattes upp redan 2005 med målvakter som företrädare. Så sent som 2015 var Bernadottes företag fortfarande aktivt, med bankkonto hos Carnegies dotterbolag i Luxemburg.

När SVT Nyheter ringer upp Bertil Bernadotte säger han sig inte känna till bolaget.

– Det känner jag inte till, säger han.

Du känner inte till namnet alls?

– Nej, det är möjligt att min advokat vet något om det här, men jag vet ingenting.

Bland dokumenten finns dock Bertil Bernadottes passkopia, och på ett dokument syns hans signatur. Bernadottes advokat ger däremot inte några tydligare svar i ärendet, utan hänvisar tillbaka till greven som sedan dess inte svarat när SVT försökt nå honom.

Montoya målvakt åt Bernadottes bolag

En av dem som agerat målvakt åt Bernadottes företag Drew Holding är Leticia Montoya, kvinnan som i samband med Panamaavslöjandet visat sig vara företrädare för omkring 11.000 bolag.

Avslöjandet om Panamaläckan kom tidigare i våras, och Uppdrag Gransknings team kunde då som en del av journalistnätverket ICIJ avslöja hur bland annat storbanken Nordea hjälpt sina kunder att sätta upp brevlådeföretag med målvakter i skatteparadis.

Nordea har därefter inlett en utredning för att se om några fel begåtts. Men Carnegie säger att de inte medverkar till några skatteupplägg.

– Vi har inte det som en del av vår skatterådgivning. Men bolag som är kunder hos oss har haft och har kontakt med Mossack Fonseca. Och det är i anslutning till detta som vi har haft kontakt med Mossack Fonseca, säger Carnegies kommunikationschef Rickard Buch.

Har ni haft kunder som kommit och sagt till er att de behöver ett off shore-bolag och bett er fixa det?

– Nej, det är inte en del av vår rådgivning.

Har det varit det?

– Jag kan inte kommentera enskildheter, men det är inte så vår policy är utformad. Om det har förekommit så är det enskilda misstag.

Kan en del av de här 37 bolagen vara sådana som ni hjälpt till att upprätta bolag åt på kundernas begäran?

– Jag kan inte kommentera det. Jag vet ju inte. Det är inte så det ska gå till, det är inte så vi bedriver rådgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet