Många går och väntar på räntesänkningar – men när kan man förvänta sig att de kommer? Foto: Henrik Montgomery/TT

Bankerna väntar räntesänkning trots högre inflation

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen ökade mer än väntat i januari. Ska hushållen oroa sig för att räntesänkningar nu skjuts upp?

Inte alls, enligt bedömare.

Carl Nilsson, ekonom hos Swedbank, säger att det är för tidigt att kommentera om banken ska revidera sin prognos gällande en första räntesänkning men konstaterar:

– Det här utfallet var hyggligt i linje med Riksbankens egna prognos.

Handelsbanken skriver i en kommentar att dagens besked inte ändrar något och ”vi håller fast vid att Riksbanken kommer att sänka räntan i juni”.

– Det här förändrar inte den stora bilden för Riksbanken, säger Susanne Spector, som fortfarande räknar med en räntesänkning i maj.

”Korg-effekten”

Swedbanks Carl Nilsson ser dock vissa problem.

– På ytan är det inte så stora avvikelser och januari är normalt sett väldigt volatil. Nu finns vissa tekniska faktorer som håller ner inflationstakten, det är den så kallade ”korg-effekten” när Statistiska centralbyrån uppdaterar varukorgen (som ligger till grund för inflationsmätningen), säger han.

Trots det finns alltså faktorer som talar för att Riksbanken ändå kommer att behöva agera med räntesänkningar framöver. En allt svagare konjunkturmiljö i Sverige gör att svenska företag kommer att få det allt svårare att höja priserna i samma takt som man gjort, bedömer Carl Nilsson.

– Vi har också ganska låga löneökningar jämfört med till exempel USA och EU-området och en växelkurs som faktiskt vände ned under slutet av året. Det borde hålla nere importkostnaderna och göra att svensk inflation fortsätter att sjunka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator, Alexander Norén, om de nya inflationssiffrorna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.