Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ilija Batljan avgår som vd för SBB

Uppdaterad
Publicerad

Ilija Batljan avgår som vd för det krisande fastighetsbolaget SBB, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Batljan ersätts av Leiv Synnes.

”Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot”, säger Ilija Batljan.

SBB:s aktiekurs har rasat kraftigt under maj, och bolaget skriver i ett pressmeddelande att styrelsen är överens om att ett nytt ledarskap är det bästa för SBB.

”Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid” säger Ilija Batljan.

Den tidigare socialdemokratiska politikern Ilija Batljan ska nu sluta som vd och den populära småspararaktien handelsstoppades under strax innan beskedet på fredagen.

Stoppet hävdes senare vid 14.45 och då rusade aktien upp mot fem kronor.

Köpt kommunala fastigheter

SBB har haft som affärsidé att köpa upp offentliga fastigheter och sedan hyra ut lokalerna till den tidigare ägaren. Bolaget har lånat stora summor och de höjda räntorna har slagit hårt mot bolaget och dess cirka 300 000 aktieägare som fått se aktien rasa över 70 procent i år.

Ny vd från Akelius

Den 5 juni tillträder SBB:s nya vd Leiv Synnes. Han kommer senast från posten som CFO och vice vd på fastighetsbolaget Akelius.

”Mitt omedelbara fokus kommer såklart också vara riktat på att stödja den strategiska översynen som styrelsen leder”, säger Leiv Synnes i ett pressmeddelande.

Oppositionen: Låt kommunerna köpa tillbaka

V, MP och nu även S kräver att kommunerna, regionerna och staten ska få förtur på att köpa tillbaka fastigheter som ägs av SBB och som används för offentlig verksamhet. SBB äger bland annat dryg 700 kommunala fastigheter.

Magdalena Andersson (S) säger att det dels finns ett säkerhetsintresse i att offentliga byggnader inte ägs av utländska företag eller stater, dels menar hon att det är billigare i längden.

– Poängen handlar dels om vår säkerhet. Men det handlar också om att det är billigare för skattebetalarna att äga fastigheter än att hyra dem.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har tidigare i veckan sagt till SVT att huvudbedömningen är att detta kan lösas på marknadsmässig grund och att det i dagsläget inte är ett läge där politiken behöver ingripa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.