Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skattebetalarna ska inte gå in och köpa ut dem som tagit stora risker”, säger Wykman (M). Hör finansmarknadsministern om läget på fastighetsmarknaden i klippet. Foto: David Westling/SVT

Regeringen om SBB:s kris: Kan lösas marknadsmässigt

Publicerad

Krisen för det hårt pressade fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget SBB fortsätter. I dag rasade åter aktien efter diskussioner om konkurshot. Enligt regeringen finns det köpare som är intresserade om viktiga samhällsfastigheter säljs.

I helgen ringde representanter från regeringskansliet runt till olika stora institutionella investerare för att höra om intresset för att köpa svenska samhällsfastigheter. Finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) vill inte diskutera enskilda bolag men han bekräftar samtalen.

– Vi har fört en dialog med branschen brett. Med banker, fastighetsägare och med institutionella investerare. Vi ser att det finns ett intresse för svenska fastigheter. Det är huvudbedömningen att detta kan lösas på marknadsmässig grund. Den som tagit på sig för mycket risk, för mycket skulder kan sälja till den som har mindre skulder. På så sätt kan detta stabiliseras, säger han.

Det högt belånade SBB med vd Ilja Batljan äger idag runt 700 kommunala fastigheter för skolor, äldreboenden och förskolor runt om i Sverige. Styrelsen beslutade vid ett krismöte i måndags att eventuellt sälja hela eller delar av verksamheten för att rädda bolaget.

Flera kommuner diskuterar nu möjligheten att köpa tillbaka de byggnader de nyligen sålt till SBB.

Finansmarknadsministern anser att läget inom den stressade fastighetsbranschen inte är så allvarlig nu att regeringen behöver agera.

– Ifall vi skulle hamna i ett ännu svårare läge eller om det skulle dyka upp ännu allvarligare faktorer som påverkar den här marknaden då kan politiken agera, men där är vi inte nu, säger Niklas Wykman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.