Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Senaste halvåret har bjudit på häftiga inbromsningar” – Bergochdalbana för techaktier.

Techbolagens höga värderingar ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Tvära kast på börsen är vardagsmat just nu. Särskilt för techbolagen vars höga värdering ifrågasatts allt oftare den senaste tiden. Till och med Apple ser trubbel i sikte, när den ekonomiska verkligheten i världen hinner i kapp.

Världens högst värderade bolag, Apple, överraskade med extra fin försäljning i senaste kvartalsrapporten. Men i framtidsutsikterna varnar man för att förnyad covid-nedstängning i Kina kan leda till leveransproblem framöver.

Amazons rapport visar att den positiva pandemieffekten av ökad näthandel nu klingat av och att ökade kostnader på grund av inflationen börjar ta ut sitt pris för e-handelsjätten som nu gick back för första kvartalet på sju år.

Värderas utifrån framtida lönsamhet

Det som utmärker Apple, Amazon och andra techbolag är att de framför allt värderas utifrån hur lönsamma de kommer vara i framtiden, snarare än kassaflödet idag. Den här typen av framtidsbolag har tagit extra mycket stryk på börsen på sistone.

– Techaktier har hög risk. De går upp mycket när börsen går upp, de går ned mycket när börsen går ned. De har varit en bra investering i flera år när börsen gått upp, nu när börsen går ned går de ned mer än andra aktier, säger Bo Becker, professor vid Swedish House of Finance vid Handelshögskolan i Stockholm.

Höga räntor förvärrar

Framtidsbolagen är dessutom extra känsliga för den stigande räntan vi ser just nu, enligt Becker.

– När räntor är höga så är all avkastning i framtiden värd mindre i dag. Det gäller fastigheter, obligationer, aktier. När räntan går upp, så går alla tillgångspriser ned. Många av techbolagen har vinster som ligger långt bort i framtiden. Det betyder att de är ännu mer räntekänsliga än andra aktier vars bolag gör vinster i år och nästa år, istället för om 10 eller 20 år, förklarar Becker.

Stora svängningar i aktiekursen är något som blivit vardagsmat för börsen i stort senaste månaderna. Enligt analytiker på Goldman Sachs är det tvära kast även för traditionella storbolag på USA-börsen. Efter varje kvartalsrapport senaste tiden har genomsnittsaktien i S&P 500-indexet rört sig 4,2 procent enligt investmentbankens data – de största svängningarna på 10 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer