Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför svänger techaktier så mycket? Hur ska man se på att investera i sådana bolag? – Bo Becker, professor finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm reder ut. Foto: SVT/Storyblocks

Ekonomiprofessorn: Tech tappar mer än andra aktier

Uppdaterad
Publicerad

Varför är det så tvära kast på börsen just nu? Hur ska man se på att investera i aktier med hög risk? SVT Nyheter har pratat med fyra experter för att reda ut techaktiernas utveckling på börsen.

Den senaste tiden har det varit kraftiga kursrörelser i techaktier. Vissa har rasat rejält, andra har studsat upp på rapporter. Vad beror de kraftiga rörelserna på? Tre sparekonomer ger sin syn på saken.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza

– Nervositeten är stor och ingen vill sitta i techbolag med en tillväxtvärdering där tillväxten avtar. Just nu befinner sig techbolagen i kylan. När inflationstakten rullar över och centralbankerna har mer åtstramning i backspegeln än i framrutan bör vi kunna se en renässans, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Han spår dock en lugnare utveckling för techaktierna.

– Vi ska inte förvänta oss de excesser vi såg här och var för en tid sedan, alltså att du kunde värdera vissa ”glödheta” icke vinstdrivande bolag till 60 – 70 gånger försäljningen, det är inte sunt, svarar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Frida Bratt, sparkekonom på Nordnet

Bortsett från senaste rapportveckan, vad skulle du säga att börstrenden är för tech om man kollar på senaste månaderna och siar framåt?

– Börsen har ett tag fokuserat på geopolitisk oro men har nu i princip lämnat krigsoron och fokuserar nu återigen på de mörka moln som inflation och nytt ränteklimat innebär, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och forsätter:

– Tech trivs generellt inte i ett inflationsdrivet klimat, vilket vi tydligt ser på svensk och nordisk tech, där bolagen tydligare har en tillväxtkaraktär vars värdering blir svårare att räkna hem med högre ränta. Flera svenska teknikbolag, många av dem forna spararfavoriter, har fullkomligt rasat igenom på börsen, säger Bratt.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners

Är tech inte lika hett längre? Ser vi en omvärdering av framtidsbolag?

– Det är lite av en bubbla som fått pyspunka. Det är bra att hela kapitalmarknaden för techbolag nyktrar till. Det har varit för lätt att få kapital till medelmåttiga projekt. Det är ohållbart i längden. Åtstramade kranar kommer öka kvaliteten på bolagen på börsen, konstaterar Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners och fortsätter:

– De stora etablerade jättarna som Meta eller Amazon kommer studsa tillbaka. En stor del av världsekonomins tillväxt sker inom de här bolagen, säger Bornold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.