Black Friday började användas på bredare front i svensk marknadsföring för fyra år sedan. Då rörde det sig främst om elektronik- och modekedjor på nätet, som anammat amerikanska konkurrenters årliga försäljningsjippo.
I år har alla typer av branscher hängt på, även ute i butikerna.
”Black Friday är idag så pass stort och etablerat i detaljhandeln att det följer sig därför naturligt att vi som Sveriges största varuhuskedja är med. Det finns också en klar förväntan från våra kunder som vi vill möta”, skriver Åhléns PR-chef Weronica Nilsson i ett mejl till TT.
Bland analytiker talar man om ett trendbrott.
– Black Friday kommer absolut slå rekord i år. Det råder inga tvivel om det, säger HUI:s Andreas Svensson.
– I år var första gången den fysiska butikshandeln tog emot Black Friday på riktigt.
Fördubblad kommunikation
Branschföreningen Sveriges annonsörers marknadschef Ulf Hermansson Samell uppskattar att kommunikationen kring Black Friday har fördubblats från förra året, vilket även syns i sökningarna på Google eller på prisjämförelsesajter.
”Vi kan också se att konceptet har sträckts ut från att bara koncentreras till fredag till hela helgen och i dag fortsätter det med Cyber Monday”, skriver han i ett mejl till TT.
En effekt av Black Friday är att en del av den konsumtion som annars skulle ha ägt rum i oktober eller december, inklusive julklappsinköp, flyttas till Black Friday-rean, enligt HUI:s Svensson.
Ett klick från utländska sajter
Tecken på detta syns redan i elektronikbranschen, vars novemberförsäljning i fjol ökade med nästan 10 procent medan deras decemberförsäljning var oförändrad. Och i oktober i år föll branschens försäljning med 5,4 procent.
– Det kan vara ett tecken för att konsumenterna laddade upp inför sin novemberkonsumtion, säger Svensson.
Strategiskt rör det sig om ett sätt för butikskedjorna att hejda svenska konsumenter från att börja göra sina inköp på utländska sajter.
– Svenska konsumenter är ju hela tiden bara ett klick ifrån att handla på utländska sajter, säger Svensson.
Och internationaliseringen av handeln väntas inte stanna där.
– Handlarna måste anpassa sig efter hur det ser ut i omvärlden, säger han och pekar på hur även andra utländska köpfester, som kinesiska Singlarnas dag, också kan komma att importeras på lite sikt.
Fakta: Nytt julhandelsrekord väntas
De gångna 25 åren har det bara varit tre år där julhandeln har gått sämre än föregående år.
Den samlade julhandeln väntas i år nå nya rekordnivåer.
Julhandeln i december beräknas öka med 3,5 procent till 77,7 miljarder kronor i år. Det är cirka 16,5 miljarder kronor mer än snittförsäljningen under övriga elva månader under året.
I fjol ökade julhandeln med 5,4 procent, den starkaste tillväxten sedan 2009.
Källa: Handelns utredningsinstitut (HUI)